Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga i länet hamnar hos kronofogden

I lågkonjunkturens och finanskrisens spår fick kronofogden i länet under förra året rekordmånga ansökningar, 14 861, om obetalda skulder.

Annons

Ökningen i Jämtlands län var 17 procent jämfört med 2007 och den eskalerade under sista kvartalet. Sedan 1999 har annars den normala ökningstakten legat kring 7 procent.

– Det är framför allt hushållens skulder som ökar. Obetalda räkningar för el, telefon och trafikförsäkring blir allt vanligare. Och för ungdomar är sms–lånen en skuldfälla.

– De har helt enkelt för lite sparade pengar. Och när vi nu är mitt uppe i en långkonjunktur med en allt svagare arbetsmarknad blir det tufft.

I åldersgruppen 0–25 år i Härjedalen ökade antalet ansökningar om obetalda skulder med 48 procent, från 120 till 178, i fjol.

I riket slog antalet ansökningar om betalningsföreläggande till kronofogden under 2008 alla rekord. För första gången passerades miljonstrecket.