Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga i länet hamnar hos kronofogden

I lågkonjunkturens och finanskrisens spår fick kronofogden i länet under förra året rekordmånga ansökningar, 14 861, om obetalda skulder.

Ökningen i Jämtlands län var 17 procent jämfört med 2007 och den eskalerade under sista kvartalet. Sedan 1999 har annars den normala ökningstakten legat kring 7 procent.

– Det är framför allt hushållens skulder som ökar. Obetalda räkningar för el, telefon och trafikförsäkring blir allt vanligare. Och för ungdomar är sms–lånen en skuldfälla.

– De har helt enkelt för lite sparade pengar. Och när vi nu är mitt uppe i en långkonjunktur med en allt svagare arbetsmarknad blir det tufft.

I åldersgruppen 0–25 år i Härjedalen ökade antalet ansökningar om obetalda skulder med 48 procent, från 120 till 178, i fjol.

I riket slog antalet ansökningar om betalningsföreläggande till kronofogden under 2008 alla rekord. För första gången passerades miljonstrecket.