Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga nya väljare

/
  • Vittraeleverna i årskurs 2 i bakre raden kommer alla att rösta i EU-valet; Andreas Jonsson, Filip Svemark, Simon Käthner, Elin Andersson och Viktor Olofsson. Men bland de tre som i dag tar studenten är förhållandet nästan det omvända. Annelie Nilsson till vänster röstar inte, Lina Pedersen kanske röstar – blankt, Karolina Halvarsson röstar inte.
  • Andreas Jonsson till vänster och Simon Käthner tycker båda att rösträtten är en viktig del av demokratin och värd att värna om.
  • Viktor Olofsson, 18 år, Brunflo:– Ja. Alla måste ta sitt ansvar i samhället om den här platsen på jorden ska bli en plats för alla att leva på. Jag ska rösta på S och Jens Nilsson. Jag tycker att han är en perfekt representant för Jämtlands län ute i Europa
  • Elin Andersson, 18 år, Duved:– Ja, självklart. Det är viktigt att rösta. Det är otroligt många länder där man inte får rösta. Demokrati fungerar bara så länge man använder den. Ganska säkert röstar jag på Eva-Britt Svensson och Vänsterpartiet.
  • Simon Käthner, 18 år, Börjesjö söder om Rissna:– Ja. Jag ska rösta, därför att jag kan. Men jag har inte bestämt på vad. Jag har precis börjat bli lite insatt. Men det är inte så lätt, det är så mycket nytt.
  • Filip Svemark, 18 år, Svenstavik:– Ja, definitivt. Det är nästan som en plikt, man ska ta vara på rättigheten att rösta. Jag har bestämt mig, det blir en röst på Jens Nilsson och socialdemokraterna.
  • Karolina Halvarsson, 18 år, Östersund:– Nej, jag vet inte vad det handlar om. Man kan ju rösta blankt, men jag kommer inte att göra det.
  • Andreas Jonsson, 18 år, Pilgrimstad:– Ja det ska jag, absolut. Det är en grundläggande del i demokratin. Jag är så pass insatt i politiken så att jag kan ta en ståndpunkt. Jag röstar på Jens Nilsson.
  • Lina Pedersen, 19 år, Mörsil:– Ja, jag tror det. Även fast jag inte är insatt i det förstår jag att det är en viktig grej. I sådana fall röstar jag blankt, för att visa att jag bryr mig.
  • Annelie Nilsson, 19 år, Mörsil:– Nej. Jag ska inte rösta, för jag är inte insatt. Man kan inte bara rösta för att rösta.

Andelen förstagångsväjare i årets EU-val är stor, tack vare de rekordhöga födelsetalen i slutet av 1980-talet, 1990 och 1991.

Annons

I veckan talade ÖP med tre avgångselever och fem elever i årskurs 2 på friskolegymnasiet Vittra i centrala Östersund. De är 18 och 19 år gamla och har alla rätt att rösta i EU-valet på söndag.

Alla åtta är kritiska till att deras skola inte sett till att de haft någon form av koncentrerad EU-undervisning under våren, till exempel som temadagar.

– Jag tycker att det ligger i skolornas ansvar att informera eleverna om vad det handlar om, säger Viktor Olofsson från Brunflo.

Han får medhåll av Elin Andersson från Duved som ser brist på information som en faktor som påverkar valdeltagandet.

– Jag tror att det som håller många borta från att rösta är att man inte vet hur EU funkar. Det känns bara komplicerat och långt borta, säger hon.

Andreas Jonsson från Pilgrimstad menar att även media och partierna gjort dåligt ifrån sig.

– Jag tycker att de har varit dåliga på att informera över huvud taget. Det är först på slutet som det börjar komma

ÖP ställde frågan:

Mer läsning

Annons