Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga på länets stora orienteringsfest – ovanliga inslag lockar både från Norge och Sundsvall

Ungdomsfokus, abonnerat Storsjöbad och en udda breddstafett – ett koncept som drar många orienterare. I lördagens Loffelunken vid Spikbodarna kom 370 till start.
– En rolig klubbresa. Hoppas det blir tradition, säger D14-löparen Irmelie Enström, Sundsvall.

Se startnummer på ungdomarna (för att se vilka det är som är med i bildspelet) – samt resultat för tävlingarna här (extern länk)

Helgen är J/H-orienteringens klart största sett till deltagarantal och troligtvis var 370 löpare tävlingens bästa notering hittills.

– Det är väldigt bra och jag tror det kan vara rekord för Loffelunken. Kan inte komma ihåg att det varit så många, speciellt inte i 14- och 16-årsklasserna, säger tävlingsledaren Marcus Amrén i arrangerande Östersunds OK.

Klubben ligger bakom Loffelunken, en tävling där ungdomarna lyfts fram med nummerlappar och speakerns fulla uppmärksamhet.

– Oftast brukar det ju vara elitklasserna som har det. Det är kul när de kommenterar en när man går i mål och så, säger Astrid Rex, en av tre D14-tjejer från Sundsvalls OK:s stora trupp på tävlingen, som Sporten träffar efter målgång.

Kompisen Lisa Jakobsson fyller i:

– Roligt att de satsar lite mer på oss ungdomar.

Men det är fler inslag som lockar med helgen i Östersund.

– Det ska bli kul med badet i kväll och en ovanlig stafett i morgon. Det brukar ju oftast vara stafetter i en åldersklass, men här kan man ju kombinera lagen hur som helst, säger Irmelie Enström om söndagens Älgjakten.

Där springer sju löpare i varje lag och sträckorna har olika längd och svårighetsgrad för olika åldrar, men med en tänkt löptid för de bästa som är ungefär lika för alla.

Det gör att ett lag med bara ungdomar kan möta ett med bara äldre, men även lag med blandade åldrar.

Länsklubbarna turas om att arrangera Älgjakten, och i år är det Östersunds OK som kör även den. De lade även en nattorientering på fredagkvällen för dem som var tidigt på plats – och den lockade runt 50 till start.

I fjol krockade det med tävlingar både i Sundsvall och i Norge. ÖOK har därför satsat extra på att få rätt datum i år.

– Vi hade tidigt kontakt med Sundsvalls OK och några klubbar i norska Tröndelagen så att vi hittade ett datum där de hade lucka i deras distrikt, säger Marcus Amrén, och konstaterar att det verkar ha lyckats bra:

– Det är den klart största tävlingen på säsongen här i distriktet och det beror nog lite på runtomkring-aktiviteterna också. Badet som är bokat bara för orienterarna på kvällen och i år har vi även 170 som ska äta middag gemensamt på Arctura.

Irmelie Enström och hennes Sundsvallskompisar vill gärna komma tillbaka till tävlingshelgen i Östersund flera år. Här får de även lite andra konkurrenter, både från Norge och J/H, som de inte möter så ofta annars.

– Det är en rolig klubbresa. Hoppas det blir tradition, säger Irmelie Enström.