Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga röstade i Sverige

Rekordmånga svenskar röstade i EU-valet, 48,7 procent, enligt Valmyndigheten.
Det är drygt 3 procentenheter upp jämfört med 2009 och Sverige gick mot strömmen.

Enligt EU-parlamentet ser valdeltagandet i hela EU ut att bli i stort oförändrat, cirka 43 procent i genomsnitt, jämfört med valet 2009.

I förra EU-valet röstade 45,5 procent av de svenska väljarna, men det var ändå en rejäl ökning från 2004 då knappt 38 procent deltog.

Nu blev det en ökning för andra valet i rad och mer än varannan väljare gick och röstade för att bestämma vilka 20 kandidater som ska fylla Sveriges platser i Bryssel.

Klarade inte målet

Siffran 48,7 procent innebär också att regeringens och EU-minister Birgitta Ohlssons mål om minst 50 inte uppfylls. Siffran från 2009 har hon beskrivit som skandalöst dålig.

I riksdagsvalet 2010 röstade över 84 procent.

En av dem som var tidigt ute på söndagen var Kabir Amiri i bostadsområdet Herrgården i Malmö. Herrgården hade 2009 Sveriges lägsta valdeltagande på 14,7 procent. Tyvärr hade Amiri gått fel.

– Ah, jag har flyttat från Herrgården till Nydala. Jag ska tydligen till en annan vallokal. För rösta ska jag, det har jag alltid försökt göra. Jag vill vara en aktiv medborgare, säger han.

Herrgårdens bottenrekord upprepas dock inte i år. När fem timmar var kvar hade 177 personer eller 17,6 procent röstat.

1,2 miljoner förtidsröstade

Regeringen har satsat extra pengar på att öka valdeltagandet i både EU-valet och riksdagsvalet i september, med särskild inriktning på unga och utrikes födda.

Vid Handelshögskolan i Göteborg var det full rusch. När fem valdistrikt samsades om vallokalerna blev det stundtals trångt.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här kö i val, noterade väljaren Anders Lernberg.

Var sjätte röstberättigad i Sverige, 1,2 miljoner väljare, förtidsröstade. Det var nästan en tredjedel fler än i EU-valet 2009.