Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstarkt intresse för politik - igen

Efter folkomröstningen om självständighet i Skottland väljer allt fler att gömma en partibok under kilten.

De partier som väckt störst intresse för medlemskap är också de partier som tog en tydlig och stark ställning i folkomröstningen. Med en knapp övervikt valde skottarna att fortsätta tillhöra Storbritannien. Men störst intresse har det lokala Scottish national party, SNP väckt.

SNP kan kort beskrivas som en blandning av socialdemokrater och centerpartister med en vilja om självständighet. Partiet saknar fascistiska och främlingsfientliga rötter och är en varm anhängare av både EU och ökad invandring.

En vecka efter folkomröstningen valde över 22 000 personer att ansluta sig till partiet. Det skyhöga antalet nya medlemmar kan jämföras med det skotska arbetarpartiet Labour som innan folkomröstningen med drygt 13 000 medlemmar kunde stoltsera med att svara Skottlands största parti.

Den skotska folkomröstningen om självständighet bidrog ofrivilligt med två följder; en ökad polarisering mellan de politiska partierna och en osäker utgång för Skottlands framtid. Valutgången gav egentligen inte ett tydligt utslag åt något håll.

Samma trend följer av det osäkra politiska läget i Sverige. Valresultatet i september gav en minst sagt turbulent rikspolitisk spelplan. Likaså har en ökad polarisering skett mellan socialdemokratin och de borgerliga partierna under 2000-talet. En explosion av nya medlemmar strömmar i dag in till V, S, MP, M, C och SD.

Moderaterna fick 700 nya medlemmar de två första dygnen efter att Stefan Löfven utlyste nyval. Miljöpartiet rapporterar om att deras medlemsantal aldrig varit så högt tidigare. Vänsterpartiet passerade nyligen 20 000 medlemmar och Centerpartiet har problem med att hantera alla nya medlemmar som ska rapporteras in i medlemsregistret.

Michael Arthursson, Centerpartiets parisekreterare förklarar medlemstillströmningen till Aftonbladet med att "Jag tror att många känner att nu jäklar måste vi få tillbaka ett starkare Centerparti och få tillbaka Alliansregeringen".

Jag tror att en motsatt känsla delas av medlemmarna som strömmar in till det andra politiska blocket.

Polariseringen mellan höger och vänster beskrivs ofta som skadlig blockpolitik. Det kan den vara. Men det går samtidigt inte att förneka att blockpolitiken ökar medborgarnas intresse och engagemang för svensk politik.

Den polarisering vi i dag ser är egentligen en förflyttning mot ett normalläge. Ett tillstånd där Socialdemokraterna inte längre har egen majoritet och ensamt kan styra Sverige. Ett tillstånd där svag och ofta haltande oppositionspolitik innebar förhandlingsframgångar med regeringen. I stället går vi mot en politisk spelplan där alternativen i svensk politik är befriande tydliga. Förändringen kan upplevas som turbulent.

Men vår möjlighet att välja vilken riktning Sverige ska ta är desto större.