Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor stämma intar Åre

/
  • Eva Hellstrand avrundar sin kommunpolitiska karriär med att bjuda hit sina partivänner. När det blev bestämt att Åre skulle stå som värd var det inte klart att det skulle bli ett partiledarbyte. Bytet gör att Åre hamnar i fokus vilket är bra för hela orten, menar en nöjd Hellstrand.
  • Eva Hellstrand avrundar sin kommunpolitiska karriär med att bjuda hit sina partivänner. När det blev bestämt att Åre skulle stå som värd var det inte klart att det skulel bli ett partiledarbyte. Bytet gör att Åre hamnar i fokus vilket är bra för hela orten, menar en nöjd Hellstrand.
  • Ett stort tält får fungera som restaurang när centerpartister från hela landet träffas i Åre. Kommunalrådet Eva Hellstrand frågar fastighetschefen Erik Forsell om det blir någon värme i tältet. Jo, det ska bli varmt och gosigt, lovar han.
  • Bråda dagar på Holiday Club och TV4 Sport arena.  - Det är många som är involverade men vi har erfarenhet av stora arrangemang, säger Camilla Persson som är projektledare på anläggningen.
  • - Det betyder jättemycket för Åre att Centern har partistämma här, säger Stefan Karlsson som är vd på Holiday Club. Hotellet har öppet som vanligt men arenan är säkerhetsklassat.
  • Centern snålar inte när det är dags för stämma. Vi sätter upp en 180 meter lång ljustross, berättar Tomas Ling på Musikbyggarna. Teaterbelysning med massor av strålkastare vill partiet ha på podiet.

På fredag riktas blickarna mot Åre och Centerns partistämma. Stämman samlar ett rekordstort antal deltagare. Mer än 1 100 personer har anmält sig och många av dem kommer med ett specialchartrat tåg.

Annons

Det råder ett kontrollerat kaos i TV4 Sport arena. Arenan ska ställas i ordning för stämman. Här ska omkring 1 000 centerpartister träffas under fyra dagar.

Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) ser med spänning fram emot stämman. Att få välkomna partivännerna i hemkommunen är stort. Det blir en bra avrundning på hennes sista år som kommunpolitiker. Nästa år lämnar hon kommunstyrelsens ordförandeklubba till moderaterna. Då har hon varit aktiv kommunpolitiker i 15 år.

– Det räcker då. Jag har gjort min samhällsplikt.

När hon står i den stora kongresshallen som ser ut som en byggarbetsplats berättar hon att det är just det här hon mest stolt över i sin politiska karriär. Kommunens mångmiljonsatsning gjorde bygget möjligt. Tack vare den har Åre kunnat ta emot stora evenemang som till exempel ett Natomöte och EU-ministermöten.

Eva Hellstrand berättar att det inte var klart att det skulle bli partiledarbyte när Centerstämman bokades in i Åre. Tack vare bytet hamnar Åre i fokus.

– Det visste vi inte när vi fick hit stämman. Medieintresset är ju enormt, säger hon förtjust.

Samtidigt som partiledare ska bytas blir det även diskussioner om hur partiet ska växa. Årecentern behöver också en nytändning eftersom det gick uruselt i valet 2010. Fyra mandat försvann och det var med nöd och näppe partiet kunde hålla sig kvar i makten. Det beror på att vi tog tuffa beslut om skolnedläggningar men även på att det gick dåligt för Centern på riksnivå, menar Hellstrand.

– Allt hänger ihop, mycket ska till för att man ska bryta rikstrenden.

Hur Centern ska klara sig bättre handlar om tydlighet, menar hon.

– Vi måste vara bättre på att föra ut vår polititik. Centerpartiet är doers. Vi gör saker och går vidare med nästa sak utan att stanna upp.

Hur partiet framställs måste ochså ändras och bli positivare.

– Nu är bilden av Centern att vi bara står för elände som vargjakt och Saab, skrattar Eva.

Miljöfrågor och företagsamhet måste lyftas fram. Liksom landsbygdsfrågor som hur kommunerna ska kunna tjäna på vindkraftsetableringar.

Eva Hellstrand tror Annie Lööf blir en bra partiledare men hon vill också framhålla att Maud Olofsson gjort ett bra jobb. Inte minst var det hennes förtjänst att det blev en fungerande allians och att Sveriges politik därmed förändrades.

– Det går aldrig mer att vrida tillbaka till högskattesamhället, säger Eva Hellstrand.

Annons