Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordvarm och solig november

Svinnovember släng dig i väggen! Väderstatistiken visar att Östersund var soligast i hela landet under förra månaden. Det slogs också värmerekord för Östersund.

– Det har aldrig tidigare varit en sådan varm november i Östersund som i år, säger Linnea Rehn som är meteorolog vi SMHI i Norrköping och som har statistik sedan 1860.

Den genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen var 3,2 plusgrader. Det är hela 5,4 grader mer än de 2,2 minusgraderna som kallas för det normala. Det är genomsnittet för 30-årsperioden 1961-1990.

Linnea Rehns vädersammanställning visar också att det under november var mellan 5 och drygt 6 grader varmare än normalt i hela Jämtlands län.

Till exempel var de 1,6 plusgraderna i Korsvattnet hela 6,3 grader varmare än normalt.

I södra Sverige var temperaturöverskott lägre, bara någon eller några grader över det normala.

Förhållandevis varmast var det längst i norr med närmare 8 grader varmare än genomsnittligt.

Linnea Rehn framhåller att det inte går att använda rekordvärmen i Östersund, länet och norra Sverige som ”bevis” på en klimatförändring lika lite som att kylan i november ifjol visar att det inte sker någon uppvärmning.

– Man kan inte se på ett enskilt ställe. Men det blir varmare på jorden, det ser vi. 2010 var det varmaste året i världen som någonsin uppmätts.

Kylan över Sverige då för drygt ett år sedan vägdes upp och mer därtill av bland annat rekordvärmen över Grönland och Kanada.

Den högsta temperaturen i Östersund, eller egentligen på Frösön där SMHI:s mätstation finns, uppmättes 2 november då det var 11,3 grader varmt.

Men det klart lägre än novemberrekordet på 12,2 grader från 1938.

Högsta novembertemperaturen i Norrland var 1 november i Hudiskvall med sommarvarma 16 grader.

Östersund hade förra månaden 68 soltimmar. Det är 30 soltimmar mer än normalt och var högst i hela landet.

Två på sollistan var Borlänge med 61 soltimmar.