Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn: "En logisk utveckling av skolan"

– Forskning visar att ju större krav vi ställer på barnen, desto mer lär de sig, säger Björn Bergetoft, rektorn på Åre skola som bjudit in Karin Nygårds att lära barnen programmering på sin skola.

Han är övertygad om att ämnet programmering kommer att bli en del av läroplanen i framtiden.

– Det här är bara en logisk utveckling av skolan, det är bra att vi tar till oss detta redan nu. Och börja helst redan i förskolan, säger den framåtblickande rektorn.

Kritiska röster som säger att barnen ska släppa datorerna och ge sig ut och leka i stället, bygga snögrottor och åka skidor, behöver inte innebära någon konflikt.

– Det ska de också göra. Men barnen måste hela tiden få saker som utmanar dem. Att undervisa programmering på gymnasienivå är för sent. Det här ska in redan i förskolan. Man börjar inte bygga ett hus från tredje våningen. Man börjar med grunden, och grunden i det här sammanhanget är grundskolan, och helst förskolan. Ett hus med bra grund står i alla väder, avslutar han bildspråket och ger sig ner på golvet för att programmera ett bi tillsammans med sina elever.