Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn kom med lösningen – ett lärlingsprogram

Skidlärarutbildningen i Åre fick avslag och skulle läggas ned. Men då kom rektorn på en lösning som räddar utbildningen.

– Det känns ganska omtumlande, säger rektorn Kicki Eriksson.

I 22 år har det utbildats skidlärare i Åre. Det är en populär utbildning med många sökande per plats. Men så brukar i princip alla 25 studenter få jobb efter den ettåriga utbildningen.

Men trots efterfrågan på arbetsmarknaden har myndigheten för yrkeshögskolan stoppat stödet till sport och skidlärarlinjen som håller till på Campus Åre. Även i Orsa fick skidlärarutbildningen samma chockbesked.

Kicki Eriksson ser en tydlig trend. Man vill inte satsa på besöksnäringen. Även politikerna reagerar på hur fördelningen av pengar görs.

– Man sänder en signal om att man inte bryr sig om den här branschen, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Leif Nord (M) är dessutom bekymrad över att regeringen minskat anslagen till yrkeshögskolan, bara en fjärdedel av ansökningarna fick ett ja. Att det är turistnäringen som får nobben är tydligt.

– Vi är tillbaka i dilemmat att turistnäringen inte räknas som en industri, säger han.

Men trots bakslaget kan alltså utbildningen räddas, men det blir i form av lärlingsprogram.

– Vi lägger inte ner utan vi hittar nya möjligheter. Vi kan överleva, konstaterar en lättad Kicki Eriksson.

Resultatet blir det samma, alla elever blir fullfjädrade skidlärare. De får svensk skidlärarexamen efter avslutad utbildning vilken är den högsta skidlärarcertifieringen i landet.

Dessutom har skolan även kunnat rädda Eventutbildningen, som också tappade stödet från yrkeshögskolan.