Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn står fast vid att stoppa Ragnar

Rektorns beslut att stoppa Ragnar Ark från att bli årets lucia i Duved stöttas av barn- och utbildningschefen.
– Jag ställer mig bakom Börjes argument eftersom Duveds skolas luciafirande är en offentlig tillställning, säger Lottie Corrias Näslund.

På rektorsträffen i går kunde man inte enas om pojkar kan vara lucia. Rektorerna kunde inte heller ta fram en riktlinje för hur firandet ska gå till eftersom högtiden firas på olika sätt. En del har luciatåg på skolan, andra bjuder in allmänheten och en del, som i Duveds fall, firar lucia både i kyrkan och i äldreboendet i byn.

Lottie Corrias Näslund, barn- och utbildningschef, delar rektorernas uppfattning.

– Vi ser inga skäl till att vi ska ta fram en övergripande riktlinje säger hon.

Men inför nästa år ska skolornas klass- och elevråd besluta hur de vill ha det. Men även i fortsättningen kan rektorerna stoppa pojkar från att sätta sig ljuskronan och särken eftersom skolorna enligt Corrias Näslund måste ta hänsyn till om luciafirande är öppet för allmänheten.

– Man får väga in hur andra grupper påverkas av ett beslut. Därför respekterar jag Börjes beslut för man har andra grupper att ta hänsyn till som till exempel de boende på Hamregården.

Att Duvedsborna skulle reagera negativt är ett antagande, medger Corrias. Men hon tycker att eleverna inför nästa år kan ta reda på vad man anser om saken.

Börje Kristiansson är dock helt säker att ortsborna som vill se luciatåget inte skulle kunna acceptera att ha en pojke som lucia.

– Det är ett firande för allmänheten i kyrkan. Där finns pensionärer och barnfamiljer som förväntar sig ett traditionellt luciafirande, säger Kristiansson.

Rektorn ser ingen anledning att försöka utmana traditionen även om eleverna är redo för det.

Då tycker du alltså att tradition går före likabehandling på Duveds skola?

– Man förväntar sig ett luciatåg som det alltid har varit. Det är inga konstigheter alls tycker jag.