Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Relationerna nere på fryspunkten

Relationerna inom förskolan i Ragunda tycks på väg mot den definitiva härdsmältan. Det är svårt att tolka personalens brev till personalchefen på annat sätt.

ÖP berättade i november om den infekterade situationen mellan å ena sidan förskolechefen och å andra sidan personalen. Kritiken har varit massiv mot chefens sätt att leda verksamheten.

Möten har hållits men i förra veckan skickade 15 förskolelärare ett brev till personalchefen. I brevet säger man sig vara i behov av hjälp från företagshälsovården för att från den få verktyg att hantera det bemötande man tycker sig få från förskolechefen.

• Vi behöver hjälp och verktyg för att kunna hantera aggressivt beteende från förskolechefen.

• Vi behöver verktyg och stöd för att kunna förstå och ta till oss att de som blir utsatta ska hjälpa och stötta den som utsätter.

• Vi behöver hjälp med att från grunden bygga upp våra raserade självkänslor.

Det här är några av de punkter personalen spaltar upp i sitt brev. De infekterade relationer ska ha pågått sedan 2009.

Kommunen har sedan tio år tillbaka ett samverkansavtal som i korthet säger att oenigheter mellan chefer och personal i första hand ska skötas genom facket. Skolchefen Tomas Blom anser att ledningen har ett gott samarbete med facket också i den här frågan.

• Men vad hjälper det om relationerna ändå är nere på fryspunkten?

– Jag blir förvånad att de kommer med det här utspelet nu. Vi har ju en handlingsplan som jag trodda alla var överens om, säger Tomas Blom.

Han berättar att kommunen sedan årsskiftet har en ny företagshälsovård och att man numera har avtal med Commodia i Östersund. Enligt Blom ska man nu försöka hantera situationen med hjälp av Commodia.

– Saker och ting kan ju inte gå hur fort som helst. Jag tycker att de kunnat lugna sig och se hur Commodia vill angripa problemet, säger Tomas Blom.