Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Relativt rent under yranveckan

Håkan Bengtsson på gatukontoret menar att nedskräpningen på Östersunds gator och parker i samband med Storsjöyran har minskat de senaste decennierna.

Annons

Det är förhållandevis lite nedskräpning i parkerna under Storsjöyran, tycker Håkan Bengtsson som är arbetsledare på gatukontoret i Östersund. Det är mer på gatorna, exempelvis Prästgatan, Storgatan och Strandvägen.

– Det blir mindre och mindre, det har skett successivt. Förut låg det i drivor på Österängen, Odenparken och så vidare, säger han.

Håkan Bengtsson ser tvärtemot vad många kanske tror en tendens att nedskräpningen i stan minskar under festivaldagarna, jämfört med för 15 eller 20 år sedan.

– Då kunde vi få plocka soffgrupper och kylskåp. Nu är det mycket mindre, säger han.

Det är en trend han hoppas håller i sig inför helgens städning. På lördag och söndag kommer de att vara mellan sex och sju personer som städar för kommunens räkning. Håkan Bengtsson räknar med att det kommer ta ungefär fem timmar, att jämföra med uppemot 17 timmar som det kunde vara förut. Vad gäller skadegörelse brukar det knappt vara någon alls.

– Det är ett stort arrangemang med mycket människor så det är klart att det blir skräp. Om 30 000 personer rör sig runt på en kväll kan man ju tänka sig själv, säger han.

På onsdagsmorgonen plockar Christopher Tåqvist skärp i Badhusparken, vilket han ska göra ett par dagar under veckan. Mest är det matförpackningar och plastflaskor.

– Det verkar vara en hel del skräp i dag, säger han.

Det är Storsjöyran själva som städar inne på festivalområdet och under helgen är det ungefär tjugo personer som kommer att göra det.

– Det kommer säkert att funka i år också, det brukar gå som ett självspelande piano, säger Lars Hult som jobbar med organisationen av Storsjöyran.

De senaste åren har de inte fått så många klagomål på att det är skräpigt på området, vilket Lars Hult tar som ett bevis på att städningen fungerar.

Enligt Statiska Centralbyrån har nedskräpningen i svenska städer minskat generellt sett sedan de började göra mätningar 2008, från 6,67 skräpenheter per 10 kvadratmeter till 5,39. Håkan Bengtsson på gatukontoret önskar ändå att lagen om nedskräpning tillämpades mer. I Jämtland har det delats ut mindre än en skärpbot per 100 00 invånare sedan den infördes 2011.

Enligt Håkan Bengtsson brukar det vara betydligt mycket mer nedskräpning under studentfirandena i början av sommaren. När det är varmt väder ser han också att det blir skärpigare på offentliga platser.