Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Religionshånad av lärare

En ung muslimsk kvinna ska ha utsatts för kränkande behandling av sin lärare på en länets vårdutbildningar i mitten av maj. Orsaken var att hon bar slöja.

Det var mot slutet av en månads praktik på Östersunds sjukhus, som en av utbildningens praktiklärare kom för att möta den unga kvinnan och hennes handledare. Syftet var att diskutera hur praktiken hade gått, men mötet blev varken vad praktikanten eller handledaren hade förväntat sig.

Den unga kvinnan bär slöja, vilket är en godkänd arbetsklädsel på sjukhuset, men det första den besökande läraren gjorde var att börja dra i den.

– Får man verkligen ha en sådan här sa hon. Sedan började även dra i min t-shirt som jag bär under sjukhuskläderna av samma anledning. Hon blev väldigt upprörd, höjde rösten, sa att det var religionens fel och förbjöd mig att komma klädd så nästa dag, säger praktikanten som upplevde det hela som mycket obehagligt.

Enligt praktikanten hjälpte det inte att hennes handledare på avdelningen försökte förklara för läraren att klädseln var godkänd och att den unga kvinnan hade en mycket väl genomförd praktik bakom sig.

– Läraren hade en väldigt hånfull ton och började fråga min handledare "men förstår hon verkligen svenska?", "kan hon latin?" och så frågade hon mig om jag förstod att hon kunde underkänna min praktik om hon ville, säger praktikanten som pratar flytande svenska.

Efter händelsen gick praktikanten och en närstående, svenskfödd, person till utbildningens rektor och fick inte bara en ursäkt. De fick även veta att den besökande läraren inte alls hade någon befogenhet att underkänna hennes praktik.

– Rektorn sa att jag kan polisanmäla händelsen om jag vill och att han själv kommer att ta upp saken med läraren.

Kommer du att polisanmäla?

– Jag har pratat med en advokat som ska hjälpa mig. Jag blir bara så otroligt less på lärare som sprider fördomar för det är inte första gången, säger kvinnan.

På utbildningen bekräftar man att man att det pågår en utredning om vad som har hänt.

– Vi tar det här på största allvar och för en dialog med både eleven och läraren. Läraren har en annan bild av vad som hänt men det förändrar inte elevens upplevelse av att ha blivit kränkt, säger en ansvarig på utbildningen.