Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ren stjärnglans i Kluk

För några år sedan flyttade Ulrika Andreasson till en gård i Kluk, eller ”Mattmar-Kluk” som byn också kallas. Utöver sitt arbete som personlig assistent, går nära nog all hennes lediga tid åt att coacha sina renar.

Ulrika, eller Ullis som hon kallas, bor tillsammans med sambon Martin på en gård högt uppe på ett krön. De har en vidunderlig utsikt över storsjöns nordligaste vik, med Trångsvikens tätort på andra sidan vattnet. Men de är inte ensamma på gården. Där bor också labradoren Zingo och de två renarna Frost och Rudolf.

Ullis är en djurmänniska från hjärtat ända ut i fingerspetsarna. Hon har alltid älskat att vara med djur, redan i 7-årsåldern lärde hon en av familjens jämthundar att klättra i stegar. Då väcktes en dröm om att bli djurtränare.

Hon ville jobba med alla möjliga sorters djur och lära dem roliga tricks varje dag. Allra helst sådant som inte gjorts tidigare. Och det har hon lyckats med. Hennes labrador Zingo har nämligen en säregen meritlista för sin ras. De brukar nämligen tävla i drag, då hunden springer framför hundföraren som åker längdskidor bakom.

– Han är nog den första labradoren som vunnit två SM-guld och ett drag-championat.

För tolv år sedan började Ullis även hjälpa andra med att träna sina hundar. Hon håller kurser i lydnad och träning för olika jaktmoment. Men har alltid varit sugen på att träna upp något nytt djur, och om fascinationen för älgar. Men älgarna fick stanna i skogen. Däremot vandrade tankarna mot renar.

– Renar är ju lite tamare än älgar vilket underlättar. Dessutom är de ju en stark symbol för norrland och framför allt julen, så då det blir lite lättare att bygga ett företag runt det, berättar hon.

Ullis och Renen Rudolf får allt fler bokningar och de har redan ett imponerande CV. De brukar ofta vara med på olika event, särkilt runt jul. Men framför allt kan Rudolf skryta om en roll i långfilmen ”Sune i fjällen” som har premiär i vinter. Där agerar han mot bland andra Morgan Alling som spelar Sunes pappa i filmen.

Renpolaren Frost är däremot ny i gamet. Han flyttade till Kluk för bara ett halvår sedan.

– Jag hade en annan ren innan Frost men han tyckte inte det var så kul med all träning.

Ullis förklarar att inte går att ta vilken ren som helst, utan att de måste trivas med människor. Så Frost och Rudolf är handplockade av renskötaren, utefter hur pass väl de beter sig runt människor.

När Ullis tränar sina renar använder hon ”klicker-metoden”. Då är det belöning och uppmuntran som är nyckeln till att få renarna att utvecklas. I Kluk har de två hagar, en jättestor hemma- hage och en träningshage. Till den senare tar hon in dem en åt gången när det är träning, så den andre får vila mellan passen. Men det har hänt att det upplägget inte funkat. Då har den som haft paus hoppat över staketet in till träningshagen och velat träna mer.

Ullis och Mattias verkar trivas riktigt bra med sina, något annorlunda, familjemedlemmar i Kluk. Så de lär nog bli kvar ett bra tag på sin gård uppe på krönet. Och det är nog inget renarna klagar över i första taget.