Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ren terapi med Colin ’t Hart

Medverkande: Colin ’t Hart, Ingrid Grahn, Peter Mellgren, Karin Månsson, Stig-Erik Mattsson

Plats: Stora kyrkan

Annons

Musik/Östersund Ren terapi var det i går kväll i Stora kyrkan när Colin ’t Hart tolkade Bachs "Preludium och fuga" i Ess-dur på Stora orgeln. Det var bara att luta sig tillbaka och låta sig omsvepas av ljuvligt masserande tonkaskader.

De tungt beskyddande ackorden lade sig likt bomull kring själ och hjärta i den jämna och behagfulla gestaltningen. Samma lugn genomsyrade den kända Schüblerkoralen "Wachet auf" som ’t Hart smekte fram berörande och känslofullt på den lilla kororgeln. Det lugna och jämna tycktes ligga väl till för honom.

När det kom till mer temperamentsfulla verk övertygade spelet inte lika mycket. Bachs stora "Fantasia" g-moll fick en lite utslätad och återhållen gestaltning som förtog den ångestfyllda och skräckinjagande stämning verket brukar förmedla.

Konserten ingick i "Orgelveckan" som startade i går. Östersunds församling bjuder hela veckan på orgelkonserter. Mest med lokala förmågor.

I går kväll medverkade sopranen Ingrid Grahn och barytonen Peter Mellgren. Orgeln förstärktes ibland med altflöjtisterna Karin Månsson och Stig-Erik Mattsson. Grahn sjöng den vackra "Bist du bei mir" med tyngd och uttryck i varje ton och stavelse. Härlig bärighet i de långa fraserna hade Mellgren när han livfullt gestaltade arian "Et in spiritum sanctum" ur "h-moll mässan".

Duetterna som framfördes klingade sämre. De var snabba och föredraget blev mer "sång bredvid varandra" än samsång.