Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reningsverken fungerar dåligt i Åre kommun

Miljökontoret kräver att Åre kommuns avloppsreningsverk åtgärdas. Bara 6 av 17 kommunala avloppsverk i Åre kommun fungerar utan anmärkning. En del avloppsverk fungerar så dåligt att utgående vatten är sämre än ingående.

I mars gjorde miljöavdelningen en sammanställning av resultat från provtagningar av kommunala anläggningarna. Av de inrapporterade resultaten från 17 anläggningar var det först bara Bonäshamn, Hålland och Mörsil som klarade villkoren som gäller. Efter en genomgång stod det klart att några anläggningar faktiskt fungerade bra men ändå återstod 14 anläggningar som inte klarade kraven. Två av anläggningarna hade till och med sämre värden på utgående än inkommande vatten.

Att så många av kommunens anläggningar överskrider gällande villkor och råd visar enligt miljöavdelningen på stora brister i kontrollen av reningskapacitet och hur avloppsreningsverken påverkar omgivningen. Tekniska kontoret har vid provtagningstillfällen som gett höga värden inte reagerat på resultatet, vilket miljöavdelningen kritiserar.

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden har beslutat att förelägga tekniska kontoret och kräver bland annat en redovisning av miljörapporterna för 14 anläggningarna samt redogörelse för hur man ska göra för att förbättra reningen. Detta ska göras innan sista augusti.