Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renoveringen – en hyllning till Maths O

För Maths O Sundqvists barn var det självklart att göra klar renoveringen av Gästis i Änge.

Det stora gamla trähuset är en hyllning till entreprenörskap och till en kvinna som var en förebild för framlidne Maths O Sundqvist .

När jag träffar hans dotter Anna-Karin Sundqvist på Gästis i Offerdal har det har gått ganska precis ett år sedan hennes pappa, entreprenören Maths O Sundqvists begravning. Det har varit ett år med stor saknad.

– Att göra klart Gästis har för mig varit ett sätt att bearbeta sorgen efter pappa. Arbetet har engagerat släkten och jag vet att det var så pappa ville ha det. Han ville att alla skulle vara med. Han var sådan, inkluderande och han ville att alla skulle ha det bra, säger Anna-Karin Sundqvist och bjuder mig på en rundtur i det storslagna nyrenoverade trähuset. Det var här änkan Lisa Sundqvist, Maths O Sundqvists farmor, uppfostrade sex barn och drev pensionat, hästskjuts och matservering. En kvinna före sin tid och den första generationens kvinna med möjlighet att driva eget företag.

Atmosfären i huset är varm och ombonad, det känns som om det sitter i rummens väggar sedan lång tid tillbaka. Hit har det kommit människor för mat och vila under gästgiveriernas glansdagar i början av förra seklet.

– Att gå i huset och tänka på och fantisera om hur Lisa hade det och vad hon gjorde är inspirerande och kreativt. Hon visade på hur viktigt det är att få vara sin egen person och ta vara på möjligheterna, säger Anna-Karin Sundqvist.

Under ett år har hon tillsammans med sina bröder övrig släkt arbetat med att färdigställa renoveringen. De sista detaljerna återstår, som innerglasen i salsfönstren och möblering. Familjen Sundqvist har i släkten hittat en av möblerna som en gång stått i huset.

– Vi har hittat en möbel som fanns här när Lisa drev gästgiveriet, det är matsalsgruppen och den ska stå här i salen på övervåningen. Resten av möblerna är i samma stil som det var förr, berättar Anna-Karin Sundqvist samtidigt som hon visar en av stolarna som anlänt.

För att förstå hur banbrytande Lisa Sundqvist var måste man ha insikten om att hon växte upp i en tid då kvinnor precis fått rätt till egen arbetsinkomst och att hon var första generationens kvinna med rätt att äga egen egendom. Hon var den första generationens kvinna som hade möjlighet att driva företag. För hennes barnbarns barn Anna-Karin är det bara tre generationer tillbaka i tiden.

– Kanske var det rent av Lisa, som väckte entreprenörsandan i släkten. Pappa blev företagare och hans pappa var ju också egen företagare. Han drev bussföretaget i Kaxås.

Lisa Sundqvist föddes 1879 i Stavre. Hon gifte sig med bondsonen Olof Sundqvist och flyttade in på Sörgården i Änge. Maken Olof var äldste sonen och tanken var att Lisa och han skulle ta över gården och bli bondefolk. Men så dog Olof i spanska sjukan redan 1918 och kort därefter gick också svärföräldrarna bort. Som brukligt för tiden gick då gården till nästa son som var Erik.

Lisa med sina sex barn fick flytta ut. Ungefär samtidigt var gästgiveriet i Änge till salu. Lisa ville köpa men pengar saknades och det var få som ansåg att hon som änka och kvinna var rätt personer att driva ett eget gästgiveri. Men Olof Bångman i Kaxås som drev jordbrukskassan där trodde på Lisa. Han gick i borgen för ett lån åt henne och det visade sig vara ett klokt beslut. Gästis blev populärt, ryktet spred sig om den vällagade maten som Lisa serverade. Med företaget lyckades hon försörja hela familjen med alla de sex barnen. I två generationer drevs sedan Gästis av Sundqvistare.

– Lisa gjorde avtryck som en handlingskraftig kvinna som verkade men som inte gjorde väsen av sig, säger Allan Ericsson som är ett av barnbarnen till Lisa. Han bodde själv en period som barn på Gästis med sin mamma Brita som sedan tog över verksamheten där.

Framlidne Maths O Sundqvist fascinerades av Lisas entreprenörskap trots att han knappast själv hann lära känna sin farmor då hon avled två år efter hans födelse. Men han fick nog höra en hel del historier i sin barndom om den makalösa kvinnan Lisa. Historier som gjorde tydligt avtryck. Maths O Sundqvist såg till att hennes historia blev berättad detta då han anlitade Berta Magnusson att sätta upp ett bygdespel om sin farmor som gästgivare.

Med järnvägen, ångbåten och bilens intåg i samhället försvann behovet av gästgiverier och då lämnades också Gästis i Änge till sitt eget öde.

Men Maths O Sundqvist insåg det kulturhistoriska värdet av det gamla huset utmed vägen i Offerdal. Ett par år före sin bortgång påbörjade han räddningsaktionen - den omfattande renoveringen för att rädda och återställa byggnaden. Han hann dock inte bli klar med upprustningen före den tragiska olyckan.

– Pappa ville hedra minnet av Lisa och göra Gästis till en samlingspunkt igen, ett ställe öppet för släkt och vänner. Vi vet att han hade planer på att också ha det öppet för allmänheten och vi hoppas att vi ska kunna göra det till ett besöksmål kanske under Offerdalsveckan eller vid något liknande tillfälle, säger Anna Karin Sundqvist.