Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rensa i röran och må bättre

Säg inte ”jag borde börja rensa bland mina saker”. Det ger bara känslor av skuld och tvång. Ge i stället dig själv energi genom att säga ”jag kan börja rensa bland mina saker”.

Garaget kan vara en bra förvaringsplats och ett ställe för verktyg, maskiner och annat som används regelbundet.

Men här samlas även saker man inte använder så ofta eller inte använder alls.

Saker man tänkt slänga eller sådant man inte vill slänga eftersom det inte är något fel på det. Saker som kan vara bra att ha senare eller bara inte får plats i huset.

Gamla möbler som ersatts av nya, delar till bilar man sålt, vuxna barns saker som inte följt med när de flyttat hemifrån, säsongsprylar för sommar- och vinterbruk, utdaterade teknikprylar, jul- och påskgrejor.

Listan kan göras lång.

Samma sak är det med källare, vindar och förråd. Här samlas saker gärna på hög.

Då kan det ta emot att ge sig in i röran och rensa. Men du får bra betalt.

Röran stjäl energi och håller dig kvar i det förflutna. Den får dig att skjuta upp andra saker, skapar disharmoni och gör att du behöver städa mer.

Den begränsar helt enkelt dina möjligheter att njuta av livet. Dessutom utgör röran en hälsofara och en brandrisk.

Röran kostar också pengar genom att ta upp ditt utrymme och tvinga dig att köpa saker och möbler för förvaring.

Kanske tvingar den dig till och med att bygga ut huset eller att bygga en förvaringsbod eller ett större garage. Och ska du flytta kostar fler saker mer pengar.

Tänk på att saker du älskar, använder och uppskattar har en stark, livfull och glad energi.

Saker du inte älskar eller vill ha bromsar upp energiflödet i hemmet. Din egen energinivå dras också ner.

När dina saker ligger utspridda i ett virrvarr skapar de stress och förvirring i ditt liv. Genom att städa upp i det yttre kan även det inre falla på plats.

Ju mer du pressar in i ditt hem, desto mindre utrymme finns det för energin att röra sig på. Det gör det allt svårare att få något gjort. Allt som är oavslutat tar upp onödig plats i ditt psyke och stjäl din energi.

Det kan gälla småreparationer hemma som att fixa en trasig möbel, smörja en gnällande dörr, sy i en knapp eller ringa ett telefonsamtal som inte blivit av.

Ju större sak, desto mer inkräktar den på din förmåga att gå vidare i livet.

I stället för att naturen får ha sin gång och du låter sakerna förfalla och mögla bort, eller att de anhöriga ska ta hand om allt när du dör, kan du ta ansvar för din röra och rensa själv.

Ha inte kvar saker ”bara för att”, eller för att de en dag kan ”vara bra att ha”. Då behåller du dem enbart av rädsla för att göra dig av med dem.

Rensa i stället ut därhemma genom att göra så här:

Plocka upp sak för sak och gör pryltestet:

1. Blir jag glad när jag tänker på eller tittar på den här saken? Intellektet kan lura dig att hitta på alla möjliga ursäkter, men känslan i kroppen ljuger inte. Lita på känslan!

2. Älskar jag den helhjärtat? Är prylen bara ”fin” eller inspirerar den dig verkligen?

3. Är den verkligen användbar? När använde du den senast och när kommer du använda den igen?

Är svaret ett rungande ”JA” på såväl fråga 1 som 2 och 3 behåll saken. Om inte, vad har den då i ditt liv att göra?

Gör sedan slag i saken. Släng allt skräp. Reparera det du vill ha kvar och använder. Sälj, byt bort, ge bort eller åk på återvinningen med sådant du själv inte vill behålla.

Lägg allt du inte kan bestämma dig över i en dilemmalåda. Låt den stå i en månad eller två, titta i den och gör ett nytt försök.

Att röja och rensa ut handlar om att släppa taget och lita på att livet kommer att förse dig med det du behöver när du behöver det.

Lycka till med att rensa i just din röra!

Fotnot: Tipsen är tagna ur boken ”Rensa i röran med feng sui” av Karen Kingston (Forum)