Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rent herrlag hoppar för Sverige i VM

Det är herrarnas år i sadeln. Fyra män hoppar för Sverige i ryttar-VM i Normandie.
Malin Baryard-Johnsson blir reserv.
– Inget lätt beslut, säger förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

Annons

VM invigs på lördag i Caen, men först när augusti övergått till september börjar hoppningen. För första gången sedan mitten av 1990-talet blir det ett rent herrlag som hoppar för Sverige i ett mästerskap.

Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och debutanten Alexander Zetterman får förtroendet av Söderstrand. Baryard-Johnsson, som gör sitt femte raka VM, följer med som reserv.

"Mycket kan hända"

– Det var inget lätt beslut. Alla fem ekipagen har visat väldigt bra form och Malin är en fullvärdig medlem av laget, men det är bara fyra som kan rida. Med det sagt, så är det 14 dagar kvar till tävlingen, så mycket kan hända och Malin är fullt beredd att rida om det skulle behövas, säger Sylve Söderstrand till Ridsportsportförbundets hemsida.

Redan för en vecka sedan fick Baryard-Johnsson veta att hon och hingsten Tornesch inte är bland de fyra som startar.

– För min del är det inget roligt, men för sporten är det bra. Att ha ett lag där jag är femte är ett tecken på att vi har ett väldigt bra lag. Och det är precis vad det är också, ett jättebra lag, säger hon till TT.

Baryard-Johnsson missade såväl OS 2012 som EM förra året sedan Tornesch drabbats av skador. Den senaste tidens fina resultat gav ekipaget en plats i VM-truppen.

Förbereder sig mentalt

– Det är fantastiskt att vi är där vi är, men jag som tävlingsindivid hade helst sett att jag varit bland det fyra. Vi har gjort vad vi har kunnat, fantastiska resultat och vi är i superform.

– Det kan hända något som gör att jag får starta. Jag är fortfarande en ryttare som kan få rida VM och förbereder mig mentalt för att det kan bli så, säger hon.

Malin Baryard-Johnsson hoppar närmast i Volkswagen Grand Prix i Norrköping i helgen. Där gör den tilltänkta OS-hästen Baltimore comeback i en 1,35-klass. Baltimore har inte tävlat sedan hästen drabbades efter en hjärtmuskelinflammation tidigare i somras.