Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rentzch: ÖP var ute efter smutskastning

Nu har förtalsrättegången mot ÖP startat. Ralph Rentzsch anser att ÖP har förtalat honom i samband med artiklar om bidragsfusk med pengar från länsstyrelsen.
– När jag fick samtalet från reportern förstod jag att ÖP är ute efter smutskastning, säger Ralph Rentzsch.

Annons

Nu har förtalsrättegången mot ÖP dragit igång. Ralph Rentzsch kräver tidningsföretaget på 75 000 kronor eftersom han anser sig blivit utsatt för grovt förtal.
– Han har blivit utsatt för grova beskyllningar som fått stor spridning i Ralph Rentzschs närområde, menar hans advokat Mats El Kott.
Han menar att ÖP velat smutskasta Ralph Rentzsch på grund av att han var på väg att starta en gratistidning i Östersund.
– ÖP kände att de fått en allvarlig konkurrent, sa Mats El Kott under rättegången.
Dessutom hade Ralph Rentzsch stämt ÖP i ett annat förtalsmål, som pågick när artiklarna publicerades.
Artiklarna om bidragsfusk med konsultpengar från länsstyrelsen skrevs under hösten 2007. Vapentillverkaren Varberger Swedens ägare, Dag Holm, erkände i ÖP att han har varit med och utfört bedrägerier mot länsstyrelsen. Han berättade hur han och Ralph Rentzschs bolag skickat luftfakturor mellan varandra för att kunna kvittera ut en konsultcheck på 85 000 kronor från länsstyrelsen. Pengarna ska de sedan ha delat på.
Ralph Rentzsch har hela tiden nekat till att ha skrivit en luftfaktura och säger att han har utfört ett marknadsföringsuppdrag åt Varberger och fått betalt – drygt 212 000 kronor – för det.
– Marknadsplanen levererades. Det var inte klart från början att det var en konultcheck från länsstyrelsen inblandad, berättade Ralph Rentzsch, under förtalsrättegången.
Han berättar att han i sin tur ska ha betalat 170 000 kronor i förskott för en vapen- och jaktkurs från Varberger. Men den kursen såg han aldrig röken av.
– Det jag skulle få levererat blev aldrig levererat, berättade han.
Ralph Rentzsch menar att Dag Holm lämnat uppgifterna till ÖP som en hämnd för en annan tvist.
Under eftermiddagen kommer ÖP:s dåvarande chefredaktör – Bosse Andersson – att lämna sin version av händelsen.