Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Avsändaren gnager


I Östersunds-Posten den 28 juli ondgör sig Marcus Persson på ledarplats över att moderaterna lyfter frågan om samordnad post och tidningsutdelning. Persson anser att förslaget är bra - men att moderaterna är avsändare gnager. 

Att det finns en bred samsyn över partigränserna kring förslaget är enbart positivt. Politik innebär att se olika samhällsproblem, driva frågor och berätta för väljarna om vad partiet tycker.  Även om förslaget om samordning av utdelning av post och tidningar presenterades av presstödskommittén innebär inte det att vi moderater inte kan eller får tycka till om det.

På kulturdepartementet pågår ett arbete just nu med att ta fram förslag om hur det framtida presstödet ska se ut.

Ett nytt stöd behöver vara på plats senast den 1 januari 2017, men det finns inget som hindrar att förändringar sker tidigare. Något som utreds är hur möjligheten ser ut att samordna post- och tidningsutdelningen, vilket gör frågan aktuell och relevant.

Lena Adelsohn Liljeroth,

kulturminister (M)

Saila Quicklund,

riksdagsledamot (M)

Ulf Berg,

riksdagsledamot (M)

Politisk redaktör svarar: Det är inte en moderat avsändare som gnager. Inte heller att man lyfter förslag som tidigare presenterats av presstödskommittén.

Vad som gnager mig, troligen också väljarna, är när två riksdagsledamöter går ut i ett gemensamt utspel i syfte att framstå som politiska innovatörer. I Bergs och Quicklunds kommunikation förklaras aldrig förslagets ursprung. Tvärtom presenterar Ulf Berg den samordnade post och tidningsutdelningen som en egen lösning. I samma artikel följer Quicklund upp och säger sig vara beredd att stötta förslaget. Hon tror också att övriga allianspartier kommer backa upp förslaget.

Jag ser två möjliga förklaringar till det inträffade.

Antingen känner inte Ulf Berg och Saila Quicklund till presstödskommitténs arbete och lyckas samtidigt komma fram till exakt samma slutsatser. Eller så ljuger de två riksdagsledamöterna inför väljarna och låtsas inte veta om att samtliga partier backar upp presstödskommitténs slutsatser.

Det är inte ett hederligt sätt att arbeta med politisk kommunikation.