Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: "Damidrottsfrågan äger media"

Anders Wennerberg replikerar "Strunta i brudarna – de är ju en sorglig förlustaffär":

Karin Jonsson har dessvärre helt rätt i sin åsikt om hur ojämlik herr-respektive damidrott faktiskt är i många avseenden. Det gäller på olika sätt i samhället, inte minst i media.

I media är det en övervägande del män på sportredaktionerna som bevakar en övervägande del män som idrottar. Och det är paradoxalt nog, delvis därför som kommunen inte betalar ut mer i sponsorstöd till ÖDFF, till exempel.

Kommunens sponsringspolicy innebär att vi betalar en viss summa till sponsring som baseras på vilken exponering vi kan köpa. Vi mäter och bedömer hur mycket en idrottsklubb har synts och kan förväntas synas. Det är en affärsmässig uppgörelse som är relativt klinisk i sin bedömning.

Ju mer utrymme damidrott får i media, desto mer kan sponsorer tänka sig att betala. Östersunds kommun har dock andra möjligheter att stödja damidrott. Det finns bland annat ett särskilt bidrag för elitsatsande damlag, som ÖDFF fått ta del av.

Östersunds kommun har en mycket bra dialog med ÖDFF och diskuterar även andra gemensamma satsningar.

Det är ett komplext problem att lösa: Sponsring baseras på exponering. Exponering får man ofta tack vare bra resultat. Bra resultat kräver ibland större ekonomiska ramar.

Östersunds kommun försöker stötta damidrott på olika sätt. Vad gäller sponsring är det dock helt baserat på föreningens synlighet i olika sammanhang.

Den frågan äger media genom deras val av vilka idrottsevenemang som bevakas.

Anders Wennerberg, Kommundirektör Östersunds kommun

Ledarskribenten svarar:

Anders Wennerberg har rätt. Det är inte enkom Östersunds kommuns ansvar för hur idrotten utvecklas och skildras. Men frågan ägs av fler än en aktör och en individ. Vi måste vara benägna att se strukturer och kommunen är inte vilken aktör eller företag som helst som ingår ett sponsoravtal. Maskineriet kommunen har en annan roll än ett fristående företag och måste därmed arbeta aktivt med hur olika samarbeten gynnar och missgynnar och förstärker i strukturform. Att enbart se samarbete kliniskt är en brist i konsekvensanalys.

Media ska absolut inte avskrivas sitt ansvar. Media har en stor roll i rapportering, exponering och vinkling. Att kvinnliga idrottare ges mindre utrymme är ett problem. Att de görs till enkom biologiska känslobomber är ett annat. Att deras sport ses som en lägre division och därmed lägre prioritet är ännu ett.

Som det är nu gynnar det sig inte ens att spela bra, prestera extraordinärt i "damsport". Det måste vi alla vara med och förändra, även Östersunds kommun.

Läs ledaren Strunta i brudarna – de är ju en sorglig förlustaffär.