Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Ingen rutten lukt i Bräcke kommun

Det är tyvärr inte ofta ÖP rapporterar från östra delen av länet och när det väl sker så är det med ord som; Bräcke kommun har blivit ett elände eller det luktar ruttet i Bräcke kommun. Visst kan vi förstå att svartmålning ingår i valrörelsen men när ledarsidan är så full av fel då undrar man om inte ens en redaktör åtminstone kontrollera fakta längre? Vi räknade till 12 direkta sakfel och lögner i texten!

Bräcke kommun har under många år haft en tajt budget på grund av bl.a. minskad befolkning men ekonomin är under kontroll, bl.a. på grund av det goda samarbetet mellan de olika partierna i kommunen. Tuffa beslut har tagits men kommunen har trots det bra kvalitét på barnomsorg, skola och äldreomsorg. Vår uppfattning är att de flesta av våra invånare lever ett bra och tryggt liv. Vi inbjuder er på ÖP att besöka oss när som helst, ni är mycket välkomna!

Anledningen till att skolan i Bräcke byggdes om för ca 10 år sedan var att många elever, personal och föräldrar framförde kritik mot de gamla och slitna lokalerna. Samtidigt kom krav på handikappanpassning av lokalerna. Lokalerna för låg/mellanstadiet bedömdes lämpliga att renovera till rimlig kostnad. Högstadiehuset är från 1930-talet och skulle behöva omfattande ombyggnationer för att klara kraven på anpassning för bl.a. rörelsehindrade.

2004 beslutade kommunfullmäktige att teckna ett hyresavtal med Bräcke Folkets Hus, istället för att renovera det gamla högstadiet samt att renovera låg/mellanstadiet. En Folkets Hus-förening kan få statliga pengar från Boverket för att bygga om, vilket inte en kommun kan få. Beslutet togs i november och alla partier var överrens om både renoveringen av låg/mellanstadiet och hyran av lokaler hos Folket Hus. Två partier kom med krav för att gå med på besluten, socialdemokraternas var att det måste vara billigare att hyra privata lokaler istället för att renovera gamla högstadiet samt moderaternas var att villkora att statliga pengar skulle beviljas till ombyggnaden av Folkets Hus. Hyresavtalet tecknades sedan på 15 år, mellan 2006-2021. Att det finns en hyresuppräkning är rimlig och den följer konsumentpris-index.

Vad gäller skolmaten så ligger 3 av 6 skolkök i kommunen ute på entreprenad hos privata företag. Ett av dessa kök drivs av Folkets Hus-föreningen och har inget att göra med hyran av skollokaler. 2010 var ett brytår för ny upphandling och priset för en lunch ökade då från 34,45 kr till 43,40 kr, vilket är en ökning med 26 % och inte 100 % som ledarsidan påstår.

Detta var några av de fel som ledaren innehöll, övriga kan vi redovisa om vi får möjlighet. Vi vill avsluta med att säga att vi aldrig kommer att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad av ideologiska skäl men vi är inte rädda att göra det om det blir bättre eller billigare för våra kommuninnevånare. Och det har hyresavtalet med Bräcke Folkets Hus-förening gjort.

Alla handlingar i ärendet finns tillgängliga i Bräcke kommun och alla som vill se dessa eller diskutera ärendet är välkomna!

Sven-Åke Draxten (s) Bräcke kommun

Jörgen Persson (s) Bräcke kommun