Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Ogrundad oro bakom stoppad vindkraft i Åre

Företrädare för Västjämtlands Väl upprepade i måndagens ÖP, (28/11) att jag erbjudit 20 miljoner kronor till gång- och cykelvägar i Åre i utbyte mot bifall för vår ansökan om att få bygga en vindkraftpark i Moskogen. Ett sådant erbjudande har ingen formulerat. Bygdepengen är inte öronmärkt från min sida.

Men eftersom jag – i likhet med en allt större del av kommunens medborgare, politiker och näringsliv – är övertygad om att en vindkraftpark i Moskogen vore en viktig framtidssatsning, så framhåller jag gärna projektets fördelar. Utöver global klimatnytta tillkommer bland annat bygdepengens lokala möjligheter och cirka 250 regionala årsarbeten under byggfasen samt ytterligare cirka 15-20 heltidsarbeten under 25 års driftstid.

Företrädarna för Västjämtlands Väl vill ha garantier för sysselsättningseffekten. Vi lutar oss här mot erfarenheter från liknande satsningar. De undrar om JP vind tänker sälja projektet. Våra ägare, Jämtkraft och Persson Invest, har en lång och obruten historia av lokalt och regionalt engagemang. Persson Invest kan komma att sälja andelar, och då företrädesvis till Jämtkraft, som har förköpsrätt. Men även hushåll och företag i Åre, liksom kommunen själv, är välkomna som delägare i projektet.

Företrädarna för Västjämtlands Väl oroar sig för förlorade arbetstillfällen inom turismnäringen. Men vi konstaterar att vindkrafttäta landskap som Gotland och Öland, inte har förlorat besökare. Det finns skidorter som bygger vindkraftverk så synligt som möjligt, eftersom många uppfattar produktion av förnybar energi som ett tecken på ansvarstagande för miljö, klimat och livsvillkor för kommande generationer.

En Sifoundersökning visade nyligen att nio av tio svenskar vill att deras el ska komma från förnybara energikällor – högst på önskelistan kommer vindkraft.

Företrädarna för Västjämtlands Väl misstänker att JP Vind döljer fakta om förekomster av vissa fågelarter i området. Så är det inte. Inventeringar av örn skyddas enligt svensk lag, bland annat för att skydda bon från plundring. Länsstyrelsen, som har all vår information, avgör vad som ska offentliggöras.

Alliansens avtal ligger fast, skriver företrädarna för Västjämtlands Väl och syftar på en överenskommelse med Centern, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Åre, om att stoppa vindkraftparken i Moskogen fram till 2014.

Jag hoppas att berörda politiker är beredda att ompröva denna överenskommelse, om de kommer fram till att fördelarna med en vindkraftpark i kommunen väger tyngre än nackdelarna. Skulle Åre stoppa projektet nu, är risken överhängande för att möjligheten inte återkommer.

Gabriel Duveskog, vd JP Vind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel