Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reporterteamet på ÖP satte utredarna på spåren

Anita Brorsson var den journalist som upptäckte de första tecknen på muthärvan inom Kriminalvården. I dag tisdag kom tingsrättens dom mot fyra personer.

• Huvudmannen döms bland annat för mutbrott kring fängelset som skulle byggas i Östersund, men frias på flera andra punkter. Vad säger du om domen?

– På rättegången fick jag intrycket att de åtalade borde fällas på flertalet punkter. Det fanns mycket som talade för det. Men man måste se hur tingsrätten resonerar i domen. Den har jag inte läst ännu.

• Det var du och Henry Svensson, också journalist på ÖP, som drog fram oegentligheter som fick myndigheterna att börja utreda. Hur kom det sig att ni började skriva om detta hösten 2006?

– Jag hoppade in som kommunreporter och satt vid ett tillfälle och väntade i telefon, när jag bläddrade i kommunfullmäktiges protokoll. Då såg jag att kommunen sålt en tomt i Torvalla till ett privat bolag. Det hade inte varit uppe tidigare så jag började titta på det. Det var tomten som det skulle byggas ett fängelse på. Senare kom Henry in och vi hjälptes åt.

• Du är pensionär numera. Har du följt målet?

– Nej, jag har följt så tillvida att jag har pratat med åklagaren vid flera tillfällen och jag har varit på rättegången någon dag. Men jag kan säga att jag har haft rättegångsschema framför mig för att se när olika delar skulle tas upp. Rättegången höll ju på i över 50 dagar.

• Huvudmannen har genom sin advokat meddelat att han kommer att överklaga tingsrättens dom. Är det vad man kunde vänta sig?

– Absolut

Läs mer:

ÖP:s artiklar ledde till att största muthärvan reddes ut

Fängelsebygget i Östersund del i stor muthärva