Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resa i tiden och lek med ord i Agdlers nya roman

I Nationalencyklopedien står det att en tvillingparadox är en "något vilseledande benämning på det fenomen, som innebär att om en av två tvillingar beger sig ut på rymdfärd kommer denne vid sin återkomst efter rymdresan att vara yngre än den kvarstannande tvillingen."

I Theres K Agdlers nya roman "Tvillingparadoxen" är det snarare en resa i tidsrymd som görs. Boken är uppdelad i två delar. När den första delen är läst, vänder man på boken och fortsätter från andra hållet. I den första delen bestämmer sig huvudpersonen Linn för att stjäla de konserverade siamesiska tvillingar som står (eller stod, då de av etiska skäl nu plockats bort och numera endast visas på begäran) för allmän beskådan i en av utställningarna på Naturhistoriska museet i Göteborg. Hon vill att de ska få frid och planerar att begrava dem vid tvillingfjället i Abisko. Parallellt med planeringen av stöldkuppen tas läsaren med i minnesfragment hos Linn som berättar en tragisk familjehistoria, om uppväxten i det gröna huset i Brunflo, om föräldrarnas uppbrott och Linns sökande efter lillasystern Liv. Vad hände egentligen med henne?

Agdler har ett vackert, stundtals poetiskt, språk. Hon, liksom Linn i berättelsen, leker mycket med ord och uttryck. Ibland måste jag läsa om meningar för att förstå innebörden, som: "De flesta har barn att hämta, mat att handla och laga, jag försöker cykla lite fortare för varje dag. Kroppen ska inte svika mig när det väl är dags. Jag måste byta fil. Tittar över axeln. Till hallon kanske, med låg fetthalt." Men att jag måste läsa om stör inte, utan det ger ordlekarna ännu mer effekt.

I den andra delen har Linn kommit till Abisko, där de siamesiska tvillingarna ska begravas. Hon iscensätter med hjälp av växter och bär, som får föreställa olika personer, det hon tror har utspelat sig efter stölden, först på museet och sedan i de polisförhör som hålls med närmaste familjen, gamla lärare och pojkvännen. De som kanske kan förklara varför Linn är så fascinerad av de siamesiska tvillingarna och varför hon har stulit dem. I samma takt som Linn verkar tappa förståndet och verklighetsuppfattningen, nystas minnena upp så att läsaren förstår hur allt, eller i alla fall det mesta, hänger ihop.

"Tvillingparadoxen" ges ut i två utgåvor, dels som den inbundna som kan läsas från två håll och dels i en numrerad och signerad utgåva där Theres K Agdler har handbundit de två delarna till ett så kallat tvillingband. Dessutom tillverkar hon några unika böcker, som "Bok i badkar", "Bok i livmoder", "Bok med tältsnöre" och "Bok med pannlampa". I samband med att hon framträder med boken kommer även en utställning med de olika böckerna att visas. På lördag deltar Theres K Agdler vid vernissagen av Husby Konsthalls Artists’ Book Salong där några av böckerna ställs ut. Hon kommer även att läsa ur "Tvillingparadoxen" vid invigningen.

Theres K Agdler har tidigare skrivit romanerna "Projekt Anaris [fjällfragment]" och "Valår" och novellsamlingen "Jordgloben snurrar runt sin axel i lugn takt".