Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resa ställs in på grund av ebolautbrottet

Just nu drabbar det dödliga ebolaviruset flera länder i Västafrika, bland annat Liberia.
En som i princip varje år brukar besöka Liberia är Slandromsbon och KD-politikern Emanuel Sandberg, men i år blir det ingen resa.
– Jag vill inte riskera någonting, säger han.

Emanuel Sandberg är kristdemokrat och pingstvän och har i många år gjort hjälparbete i Liberia.

Han har samlat in pengar från lokala företag och ibland även sjukvårdsutrustning som han har tagit ner till landet, bland annat till en klinik i huvudstaden Monrovia.

I fjol var han där, men i år blir det ingen resa. Anledningen är ebolautbrottet som drabbat Liberia och flera andra västafrikanska länder.

– Jag vill inte riskera någonting. Det är ganska många som har dött i Monrovia, säger Emanuel Sandberg till ÖP.

Även i år har han samlat in pengar som han skickar ner via Forex.

– Det enda jag kan göra är att få ihop pengar till de här klinikerna som jag har kontakt med. Det är några tusenlappar, säger han.

Att stoppa ebola är ett gigantiskt ekonomiskt projekt, enligt honom.

– Det är så stora belopp det gäller, det handlar om hundratals miljoner kronor.

En av organisationerna som arbetar mot ebola i Liberia, Sierra Leone och Guinea är Läkare utan gränser.

På sin hemsida skriver organisationen att de nu börjar nå gränsen för sina personalresurser och uppmanar andra aktörer som världshälsoorganisationen WHO, hälsovårdsmyndigheter och andra organisationer att öka sina insatser.

Varje vecka pratar Emanuel Sandberg i telefon med en ung liberian i Monrovia, en man som Emanuel och hans fru har hjälpt till universitetsutbildning.

– Han berättar att de är väldigt oroliga där nere. Han har dessutom en dotter på åtta år, vad händer med henne om han blir sjuk? Hans mamma och pappa är döda, de dog under inbördeskriget. Det är panikartat där nere, säger Emanuel.

Han berättar att hos många människor i landet är kunskapen om sjukdomen liten, vilket gör att rykten och vidskeplighet lätt får fart.

– I Sverige är vi ganska upplysta genom program i radio och tv, men den typen av program finns inte i Liberia.

Men det finns hopp.

– Jag såg på BBC om att några kanadensare hade doser av ett serum.

Vaccinet han nämner heter Zmapp, och i onsdags erbjöd sig Kanada att skänka 1 000 doser av Zmapp till WHO, enligt BBC.

Användandet av Zmapp har varit omdiskuterat eftersom det ännu inte är testat på människor. Men nyligen hävdade WHO att det trots allt kan vara etiskt att använda vaccinet mot ebolautbrottet i Västafrika.

Det viktigaste i nuläget, enligt Emanuel, är just medicin.

– Det gäller att se till att få fram ett serum illa kvickt. Att man kan bota dem som är sjuka så att viruset inte sprids vidare. Och att man via radio kan gå ut med information om sjukdomen. WHO har klassat det här som ett internationellt nödläge, säger han.

Liberia är ett land som under många år skakades av inbördeskrig. För tillfället är det lugnt gällande krig, men Emanuel är orolig för följderna.

– Enligt FN fanns det 15 000 barnsoldater i Liberia. De ungdomarna är traumatiserade av sina upplevelser och saknar empati. De har ofta varit i sina hembyar och dödat människor och är inte välkomna tillbaka. Då hamnar de i Monrovia, vilket har lett till en väldigt hög kriminalitet där, säger han.

Emanuel Sandberg är pensionerad ingenjör och Liberia blev hans andra hemland när han under fyra år på 1980-talet arbetade där för gruvföretaget Lamco. Senare ledde han pingstmissionens katastrofarbete i landet. Totalt har han bott i Liberia i sju år.

– Jag har många vänner där, och jag brukar säga ibland att jag är halvafrikan.

--------------

Fakta: Ebola

• Ebola, som orsakar blödarfeber, räknas som ett av världens farligaste virus.

• Sjukdomen upptäcktes 1976 i Nzara i Sudan och i Jambuku i Kongo-Kinshasa och fick sitt namn efter floden Ebola.

• Symptomen kan dröja upp till tre veckor och inkluderar hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa.

• Vaccin och kända botemedel saknas.

• Vilda djur som fruktfladdermöss, även kallade flygande hundar, är bärare av viruset. Dessvärre är arten också en delikatess i vissa afrikanska länder.

• Mellan människor smittar ebola genom vätskor som saliv och blod, vilket också innebär en risk för vårdpersonal. Viruset kan även spridas i kontakt med döda kroppar.

• Årets ebolautbrott är det värsta på fyra decennier, enligt WHO, och sedan början av 2014 har över 1 000 människor dött av sjukdomen, främst i Liberia, Sierra Leone och Guinea. Även Nigeria har senare drabbats.

Källor: BBC, WHO, AFP, Folkhälsomyndigheten (TT) och Aftonbladet.