Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reserven Anna Olsson formstark tolva

Det var nästan två år sedan som Anna Olsson senast gjorde ett internationellt lopp i traditionell skidåkning.

När hon kom med som reserv i VM-premiären på 10 kilometer klassiskt på torsdagen så tackade hon genom att bli tolva och bästa svenska.

I den reservbetonade svenska VM-premiären fick Anna Olsson se sig slagen av segrande finländskan Aino Kaisa Saarinen med 1,5 minut. Men hon var fyra sekunder före Lina Andersson (14:e) och nästan 1,5 minut före VM-debuterande Hanna Brodin (38:a).

är jag, det här är mitt bästa resultat i ett tradlopp på jättemånga år, jag har en åttondeplats i världscupen som bäst, sade Anna Olsson, som ju har sprinten som sin främsta VM-uppgift och kroknade en del på slutet.

– Jag gjorde sju riktigt bra kilometer. Sen försökte jag gå med Longa men blev väldigt stum. Det är tufft att varva när de bästa kommer ångande.

Italienska Marianna Longa blev tvåa bakom Saarinen och före polskan Justyna Kowalczyk.

Rutinerade Olsson fick chansen på milen sedan Charlotte Kalla hoppat av för att sikta in sig på sprinten i stället. Hon har i flera år varit besvärad av en pisksnärtliknande nackskada, men gjorde ändå bra insatser i sprint och stafett i VM i Sapporo för två år sedan – och har hittat formen lagom till VM på nytt.

– Det har funnits stunder då jag funderat på att lägga av, sade hon. Jag är 32 år nu och det är tufft att kämpa tillbaka år efter år. Förra året fick jag inte ens bära matkassen från affären. Men jag är som ganska tjurig.

är Olssons huvuduppgift i VM. Gårdag-ens lopp gav gott besked inför vidare VM-tävlingar. Sprintstafetten och kanske även stafetten finns inom räckhåll förutom den individuella sprinten. (TT)