Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reservkraft till Rissna

Samtidigt som hundratals montörer under helgen försökte laga trasiga elledningar förlitade sig många bybor på egna ställverk. Och i Rissna kom hoppet om el från en långväga leverans.

Helgen efter stormen började det att gå upp för många vilka omfattande skador som stormen Ivar hade åstadkommit. Skogsskadorna går hand i hand med strömavbrotten. Enligt Härjeåns krafts vd, Sten-Olof Salomonsson, kommer det att dröja innan alla långa kraftledningar som dragits ned är lagade.

Därför kördes i går stora reservelverk ut för att ställas på plats i utsatta byar som saknat ström och vatten sedan stormen i torsdags kväll.

I Rissna fanns montören Hans Johansson från Fränsta för att koppla på reservelverket. Chauffören Johnny Bäck hade hämtat det i Funäsdalen i lördags och kört förbi stormfälld skog på väg österut. Vemdalsskalet är helt förändrat, säger han:

– Det är trist. Det är inte samma område. Det har rasat så mycket skog och folk från Mellansverige som har stugor där ringer hela tiden och undrar.

Några bybor var på plats i Rissna för att se på när Hans monterade. De hade det varmt hemma tack vare ved och kamin och konstaterade att det var tur att det är så varmt i luften.

Maten brukade de laga på vedspis så det var inget nytt. Precis som många andra hade de också egna ställverk för kyl och frys, men inte en enda adventsstjärna lyste i Rissna.

Ronny Brorsson är en av dem som skaffat ett litet bensindrivet verk som stod bakom huset och brummade. Han hade kopplat det till pelletsbrännaren och fått värme i huset:

– De som inte har ett har åkt härifrån. De som kan åka. Det var fem grader inne på förskolan så det får vara stängt på måndag.

Ida Häggkvist, 4 år, i grannbyn Mjösjö är ett av barnen som får stanna hemma. Ett stort reservställverk står utanför hennes farmors hus. Farmor Rose-Marie Laxbäck berättar att hon, maken och sonens familj skaffade det efter stormen Dagmar för två år sedan när Mjösjö var strömlöst i sex dagar.

Men verket har inte varit inkopplat förrän i lördags kväll när en montör kom.

– Det var snällt att han kom. Alla montörer som är ute och jobbar nu gör det bra, de har ju samma bekymmer som vi och ändå är de tvungna att vara ute, säger Rose-Marie som hade gräddat pannkakor på vedspisen och dragit fram kylskåpet på köksgolvet.

– Eftersom alla uttag sitter på baksidan och när man kopplar in reservverket drar man ju in sladdarna utifrån.

Tack vare ställverket slipper hon gå ned i sjön och hämta vatten. Rose-Marie är glad att hon är pensionär, säger hon.

– Så att man kan vara hemma och passa huset. Man törs inte åka bort ifall vattnet fryser. Men visst är man utsatt, vi har ingen telefon och mobilen fungerar inte.

Elbolaget BTEA som näst efter Härjeåns elektriska har flest kunder utan ström har ingen möjlighet att installera reservel som i Rissna.

– Våra montörer gör större nytta med att laga ledningar än att serva med reservkraft. Det är kaos just nu och vi har bara två extra ställverk. Vilka byar skulle man prioritera och välja framför andra, säger Fredrik Malmgren.