Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resestopp utanför EU förlängs – både sportlov och påsken påverkas

På en digital presskonferens klockan kvart över nio på tisdagen berättade utrikesminister Ann Linde att avrådan till icke-nödvändiga resor till länder utanför EU och Schengen förlängs till 15 april. Det innebär att både sportlovet och påsken påverkas.

Se hela presskonferensen från Expressen TV här:

Anledningen till beslutet är att den fortsatta spridningen av coronaviruset påverkar förutsättningarna för det internationella resandet.

Många länder har fortfarande stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till pandemin och dess konsekvenser, bedömer regeringen.

– Vår bedömning är att det osäkra läget består i hela världen under de kommande månaderna. Vi strävar efter förutsägbarhet och tydlighet, det är därför detta täcker in både kommande sportlov och påskhelgen, säger Linde.

Men även inom EU bör man vara försiktigt, menade utrikesministern:

– Det är inte riskfritt att åka inom EU. Man ska noga överväga det. Läget är inte nu sådant att man ska resa.

Hon sa också svenskar däremot inte kan räkna med att få hjälp från UD om man skulle fastna på ett resemål.