Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resistent bakterie hittad i länet

Mulitresistenta bakterier, MRSA, har hittats på ett korttidsboende i länet. Sjukvården håller just nu på med smittspårning.

MRSA som också kallas för sjukhussjuka har även hittats i prover från en person som har vård i sitt hem. Sedan visade sig en i personalen bära på bakterien. Detta förutom de som bär på bakterien vid ett korttidsboende.

Totalt rör det sig alltså om en handfull personer som är bärare av MRSA.

Smittskyddsenheten vid landstinget organiserar just nu smittspårning för att ringa in spridningen. Närmast väntas provsvar från de som senast lämnat prover komma någon gång nästa vecka.

Ingen av bärarna är sjuk på grund av bakterien, förklarar smittskyddsläkaren Micael Widerström.

– MRSA är inte farligare än vanliga gula stafylokocker, men de är resistenta mot penicillin. Om en patient behöver behandlas med antibiotika är det viktigt att veta om personer bär på MRSA för att kunna sätta in rätt behandling.

Ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att minimera förekomsten av bakterierna som står emot vanliga antibiotika. Därför kartläggs omfattningen av ett utbrott som i sin tur ska begränsas så att vidare spridning inte sker.

Länet har haft få fall av MRSA. För tio år sedan hittade sjukvården ett enda fall i länet.

Senaste åren har det dock skett en ökning av antalet fall.

I fjol hade länet flest fall i landet, sett till befolkningens storlek.

Då återfanns MRSA hos 54 personer. Räknat per 100 000 invånare som är det mått som används i statistiken bar ungefär 42 personer på smittan i länet. I genomsnitt i landet var cirka 25 per 100 000 personer smittade.

De allra flesta i länet hade smittats utomlands. I många länder är MRSA vanliga på exempelvis sjukhus. De nordiska länderna och Holland har under många år inte haft den situationen.