Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bornholm blev ett cykelparadis

/
 • Gudhjem är en populär fiskeby på norra Bornholm. Härifrån går färjan till Ärtholmarna, två mil nordost om ön.  Foto: Katarzyna Mazurowska/Shutterstock.com
 • 23 mil cykelvägar gör det enkelt att trampa runt ön.  Foto: Milosz M/Shutterstock.com
 • Ta många pauser, råder Margaretha Gustavsson. Det finns mycket att se och har man för bråttom missar man tjusningen med resan.  Foto: Jacek Kadaj/Shutterstock.com
 • Margaretha Gustavsson är 52 år gammal och bor i Norrköping. Resan till Bornholm var hennes första.  Foto: Pelle Gustavsson
 • Stanna till vid byarna. Det rådet ger Margaretha Gustavsson, som just cyklat runt Bornholm.  Foto: Pelle Gustavsson
 • Korsvirkeshus är en vanlig syn på Bornholm.  Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock.com
 • Korsvirkeshus är en vanlig syn på Bornholm.  Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock.com
 • Vissa av cykelvägarna var tidigare gamla banvallar.  Foto: Milosz M/Shutterstock.com

När de inhemska turisterna valde mer avlägsna resmål ömsade Bornholm skinn. Ön är nu ett paradis för cyklister. En av dem är Margaretha Gustavsson som just rullat runt ön.

Annons

För det mesta cyklar hon till jobbet. Varje dag fram och tillbaka. Men efter att förra sommaren har trampat runt i Danmark med sonen tyckte Margaretha Gustavsson att Bornholm kanske kunde vara något. Den här sommaren blev det av.

– Jag har alltid velat åka dit, men andra familjemedlemmar har stoppat mig. Nu passade det. Och eftersom det är en liten ö tar man sig runt enkelt.

Någon egen cykel tog hon inte med sig. Efter att ha stigit av färjan fanns cykeluthyrningar intill turistinformationen. Prislappen blev några hundralappar för tre dagar på sadeln.

– Det var jättesmidigt. Det fanns cyklar för alla, och de var välservade.

Bornholm var länge ett givet sommarresmål för danskarna. Rikets soligaste plats med sitt läge närmare Polen än Köpenhamn betraktades som en närmast exotisk destination. De förmögna hade egna hus på norra delen av ön, medan vanligt folk campade på den södra sidan.

Chartervågen på 1980-talet förändrade allt. Danskarna fann varmare destinationer och Bornholm behövde förnya sig. Satsningen på cyklister har slagit väl ut. Ön har i dag 235 kilometer cykelvägar, de flesta helt bilfria, och det finns gott om lokala cykeluthyrare, reparatörer och platser att fylla på vattenflaskan. Mycket har alltså gjorts för att underlätta för de rullande besökarna, och om du tröttnar kan du till och med ta med dig cykeln på bussen.

Margaretha och hennes son trampade runt ön på tre dagar nu i juli.

– Vi stannade och kikade på mycket längs vägen, badade, besökte utställningar och åt. Första dagen cyklade vi 4,4 mil, andra 7 mil och tredje 5,6 mil. Om man inte är så van att cykla kan man lägga ut rutten på sex dagar så att man inte behöver cykla lika långt. Det är ändå ingen vits med att cykla för snabbt. Då ser man ingenting.

I cykelspåren samsas proffs med barnfamiljer. Och stämningen är god. Inte minst eftersom det soliga ryktet faktiskt stämmer.

– Molnen blåste bort. Bornholm var kanontrevligt med underbar natur. Det som är så skönt med cykel är att man kan vika av så fort man ser något spännande. Och det fanns verkligen mycket att se längs vägen. Jag åker gärna tillbaka. Men då lägger jag upp resan så att jag hinner se ännu mer.

Jörgen Löwenfeldt/TT

Mer läsning

Annons