Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luffa runt i Ålands skärgård – med bil

/
  • Bäst av allt är att övernatta vid stranden och direkt när man vaknar ta ett morgondopp, tycker Henrik Hagström, som själv är från Åland.
  • Ålands skärgård är väl försörjd med broar och färjor.
  • De röda klipporna är ett kännetecken för Ålands skärgård.
  • Glöm inte att färjan ska bokas i förväg om du vill vara säker på att få plats. I princip alla öar med befolkning har antingen färjetrafik eller en anslutning med bro.
  • Med en husbil kan du stanna var du vill. Men för övernattning ute på skärgårdsöarna rekommenderas campingar och parkeringar.   Foto: Shutterstock.com
  • Henrik Hagström i husbilen. Pudeln heter Bella.

Ålands skärgård rymmer 6 757 namngivna öar och många av dem försörjs med broar och färjetrafik. Husbilsentusiasten Henrik Hagström vet hur man luffar runt i skärgården på fyra hjul.

Annons

Båtsäsongen blev för kort, så Henrik Hagström bytte till husbil. Den har tagit honom och familjen runt i Europa de senaste fem somrarna, innan den parkerades hemma i Sunds kommun på östra Åland.

Därifrån utgår nya utflykter i den egna skärgården.

– Det bästa med husbilen är friheten och att du kan ta dig dit du vill utan att behöva boka och planera. Det gäller även på Åland, i alla fall på fasta Åland, där de flesta sevärdheter finns och det är gott om parkeringar. Men det är lite annorlunda på öarna, säger han.

Den som vill luffa runt på fyra hjul i Ålands skärgård behöver nämligen lite framförhållning.

På de flesta öar där det bor människor finns såväl färjor som vägar. Färjetrafiken är gratis för den som vankar ombord till fots, men kostar för alla andra. Turerna måste bokas på förhand och sommartid är det huggsexa om platserna.

– För vissa avgångar under högsäsong måste man boka månader i förväg. Men har man tid att vänta vid färjeläget kommer ofta turer som är mindre belastade. Med husbil är det förstås inga problem att vänta.

Det finns goda skäl att ge sig ut på vattnet, menar Henrik Hagström. Färjorna och broarna leder ända till det finländska fastlandet, men för den som väljer att stanna i övärlden räcker det med den första, och enda, färjebiljetten.

– Resten av färjorna är gratis, såvida man inte når ändhamnen. Du kan egentligen åka runt hela sommaren utan att betala någonting mer.

Om du har tänkt tälta kan det vara bra att veta att allemansrätten på Åland inte medger tältande i naturen. Och är marken privat måste du fråga om lov. Därför hänvisas man för det mesta till campingplatser. Annars finns förstås stugor, vandrarhem och hotell runt om i skärgården. Och parkeringar för den med husbil.

Henrik Hagström slår ett slag för sin hemö.

– Det bästa är vattnet och de röda åländska klipporna. Det är de många och små öarna som gör Åland unikt. Själv gillar jag att kunna parkera husbilen vid vattnet för att kunna ta ett morgondopp när jag vaknar.

Jörgen Löwenfeldt/TT

Mer läsning

Annons