Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Respektlöst bemötande och falsk dokumentation har upptäckts inom Krokoms LSS verksamhet

Förra året uppdagades det att personal inom LSS verksamheten i Krokom lagt brukare till sängs tidigare för att sedan gå hem tidigt på betald tid. Nu har enligt kommunen själv fler och större missförhållanden upptäckts.

Flera visstidsanställda vid Krokoms kommun har trätt fram och avslöjat att det även förekommit falsk dokumantation, respektlöst bemötande och understimulerande av boende, skriver Krokoms kommun i ett pressmeddelande.

Läs även: Boende fick lägga sig tidigare för att anställda ville sluta tidigare

De anställda som berörs har visat stor brist på kompetens och har som följd fått avsluta sina anställningar medan andra har tilldelats varningar.

Läs även: Krokoms kommuns utredning av tidsfusket underkänns – IVO inleder ett nytt ärende

Efter samtal som har förts med delar av vikarier inom LSS vården står det klart att flera av de ordinarie anställda har bristande kompetens. Bland annat har vikarier vittnat om att glåpord riktats mot brukare.

– Det är mycket illa att det som berättas kunnat fortgå. Det känns i alla fall bra att vi nu successivt får hela bilden klar för oss och kan agera därefter, säger Anna Berkestedt Jonsson i ett pressmeddelande.

Läs även: Vårdare får sluta efter tidsfusket inom Krokoms LSS-vård – fler kan få gå

Härnäst kommer kommunen att skriva flera Lex Sara-anmälningar som ska skickas in till Inspektionen för vård och omsorg.

– Att informera de anhöriga har varit högsta prioritet för oss. Det spelar ingen roll om vi anser att någon kommit till skada eller inte. Den bedömningen får Inspektionen för Vård och Omsorg göra, säger socialchefen Anna Berkestedt Jonsson i ett pressmeddelande.

Läs även: ”Ledningen har inte fungerat på länge” – facket om fusket på gruppbostäder i Krokom