Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Respektlöst, JP Vind

Att säga att företagare i Åre kommun är för vindkraft i Moskogen och sedan bara namnge en handfull företag är ett faktafel och ett bevis för hur man inte ska utrycka sig när man inte har mer på fötterna.

Bara i Järpen finns det dubbelt så många företag än dem som nämns i "Vi företagare bejakar vindkraften i Moskogen", ÖP 21 oktober. En artikel som skrevs med stöd av en namninsamling som var en rundringning bland bekanta till Kent Andersson eller av någon som jobbar för honom. Samma Kent Andersson som äger Norrmontage, företaget säljer bland annat utrustning till vindkraften, är aktiv och drivande i Järpens Event Center, som har ett samarbetsavtal med JP Vind, och som också har gemensamma intressen med JP Vind om att starta ett kompetenscenter som skulle gagna bägge företagen, Norrmontage och JP Vind.

Att sedan ta några av dessa namn och några stora aktörer som Skistar och Holiday klubb för att representera alla företagare i kommunen, är att spotta på alla små företagare som bygger upp det företagsklimat vi har i kommunen och som möjliggör att många kan bo och verka i kommunen.

Varför är det ingen som frågar företagen i Edsåsdalen, exploatörerna i Trillevallen, som bara i år sammanlagt lägger ner 100 miljoner i anläggningen, och de som driver ställen som till exempel Platåkåtan, Hållfjället och Vita renen?

Faktum är att det gång efter annan när vindkraften stöter på problem ute i byar och i kommuner, så händer det att medan, eller innan, man hunnit ta synpunkter i beaktande om vindkraften, så höjer man bygdepengen – en sorts kompensation säger exploatören. Men om man samtidigt har underskott i budget eller har saker i byalaget man vill åstadkomma men inga ekonomiska medel att ta av, då är det lätt att säga ja trots invändningar mot vindkraften för att kunna lösa problem eller realisera önskemål. Som till exempel en gång- och cykelväg.

Om man ska prata om ansvarstagande så tycker jag att man skulle lägga mer vikt på att kontrollera byggandet av fritidshus som slösar med energiresurser i form av uppvärmning, än att bara bygga ut vindkraften.

Man kan hålla på och bygga ut vindkraften i all oändlighet, men om man inte lär sig hushålla med det man har når man aldrig målet.

Tycker till sist att JP Vind ska vissa lite respekt för Åre kommun och dess invånare. Vi har sagt att inte under denna mandatperiod ska det bli någon vindpark och ändå så ska ni försöka påverka genom att skicka in en ansökan. Respektlöst.

H Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel