Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangerna är en jobbmotor

Att den svenska arbetsmarknaden länge varit präglat av ett utanförskap är väl känt. Problemet är strukturellt med höga trösklar in på den svenska arbetsmarknaden. Utanförskapet är i princip densamma oavsett vem som bär regeringsmakten eller i vilken fas konjunkturen befinner sig i.

För utomeuropeiskt födda har endast 50 procent ett arbete att gå till. Motsvarande siffra för inrikes födda är 80 procent.

Att utlandsfödda har svårare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden beror på faktorer som utbildning, arbetslivserfarenhet, tillgång till informella nätverk och språkliga barriärer.

Faktorer som går att överbrygga och som hotell- och restaurangnäringen lyckats med.

Det är en ny rapport från Visita som visar vilken jobbmotor köket kan vara för utlandsfödda. Mer än varannan företagare och var tredje anställd inom hotell- och restaurangbranschen är utlandsfödd.

Faktum är att hotell- och restaurangbranschen är den enda branschen i Sverige som har fler utlandsfödda företagare än anställda.

För väldigt många människor innebär därför en anställning eller företagsamhet inom hotell eller restaurang också en väg in i det svenska samhället.

Det som annars är så sorgligt vanligt i Sverige, att desto längre man är arbetslös, desto svårare blir det att få ett jobb. Därför är hotell och restaurangbranschen väldigt viktiga.

Där är trösklarna låga och ett jobb kräver inte höga förkunskaper på en annars allt mer specialiserad och avancerad arbetsmarknad.

Genom att arbeta i köket eller som serveringspersonal vaccineras man mot lång period av arbetslöshet. Branschen blir den första arenan där man kan visa vad man går för, samla på sig arbetslivserfarenhet och bygga upp ett yrkesverksamt självförtroende.

Dessvärre avspeglar sig branschens betydelse för människors integration alldeles för dåligt i den politiska debatten. Oppositionen vill fortfarande rikta en dubbelstöt som innebär höjd moms och höjda kostnader för att anställa. Förslag som skulle grusa ned Sveriges jobbmotor för utlandsfödda. Och därmed slå hårt mot en grupp som behöver jobben allra mest.