Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resultat: Svårare att byta ut flyget än tomaterna

ÖP:s klimatbantare Nisse, Ilona, Micke, Monika och Patrik, är tillbaka.
I våras bildades Klimatpanelen, gruppen som ska attackera vardagen med klimatets bästa för ögonen. Gruppmedlemmarna har sedan dess fått i uppdrag att minska utsläppen av växthusgaser via sina val av mat och fritidsvanor. Två av fem uppdrag har de alltså hunnit med, Mat och Fritid.

Annons

Och flyget kommer att bli svårare att byta bort än en holländsk vintertomat. Det tycks vara ett som är säkert när Klimatpanelen summerar hur man har haft det sedan sist.

För har man bestämt sig för att resa till New York ska det mycket till innan man bokar en fraktbåt. Då får man helt tänka om.
En av bantarna har gjort det – Nisse Höglund, i Östersund. Han tyckte det var så stressigt att paxa solstolar på Rhodos i höstas att det får bli en fisketur på hemmaplan nästa gång, säger han. För andra är frågan inte ens aktuell. Monika Sunding i Marieby, till exempel, är inbiten tågresenär och åker inte utomlands alls.
– Jag har inte pengarna, säger hon.
Vilket kanske är hemligheten bakom att jämten i gemen flyger betydligt mindre än sina medelsvenska bröder och systrar. Knappt hälften så många flygturer tas härifrån jämfört med Sverige i övrigt. I gengäld tar vi tåget dubbelt så ofta som en medelsvensson, enligt SCB.
För övrigt har Klimatpanelen helt på egen hand och utan direktiv börjat ta sig an egna uppdrag. Och dessutom fått känna på hur det är att bli igenkänd från pressen.
Att gå och handla mat betyder numer att folk tittar ned i ens varukorg med ett uppfodrande ”Jaha, handlar du rätt nu då?”, berättar en av de fem.
Frågan är fel ställd. Den nyfikne borde fråga ”Vad krävs för att du ska kunna handla rätt?”
Klimatpanelen har märkt att det är rätt mycket.

Mer läsning

Annons