Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resultaten talar sitt tydliga språk

Vänstern må vara förstjusta i horribla verklighetsbeskrivningar nu under valet, men det är ett faktum att vi klarat krisen bra.

Sverige går till val om dryga två veckor, Alliansen har suttit i åtta år, och höstens alla beräkningar och rapporter om konjunkturläget står för dörren. När man ska utvärdera effekterna av en viss politik spelar sådana rapporter stor roll, hur det gått för Sverige de senaste åren är ett effektivt sätt att mäta framgången av den politik som förts. Och svaret blir allt tydligare att, jo, det går rätt bra för oss, tackar som frågar.

Dagens Industri må vara en tidning med ett visst fokus, men de siffror de redovisar är ändå i sig själva relevanta. Det var i tisdags de prydde sin framsida med rubriken utklassning och en stor bild på Alliansen. Artikeln handlar om en jämförelse mellan Europa och Sverige och vi står oss väl. Den indexerade BNP-tillväxten är betydligt bättre i Sverige än euroområdet. Arbetslösheten är lägre. Enligt världsbankens näringslivsrankning placerar sig Sverige allt bättre på listan land där det är bäst att driva företag (numer 14).

OECD mäter välstånd och livskvalitet i sitt Better Life Index, där ligger vi på tredje plats i världen. Detta trots att vi har en omvärld som är orolig där tillväxten inte velat ta fart och där andra länders problem varit ett sänke för den svenska ekonomin, som ju beror starkt på export.

Oppositionen har vissa invändningar förstås. Andersson från Socialdemokraterna menar att vi delvis klarat krisen för att vi gick in i den med låg statsskuld och goda finanser. En skuld som nu ökat under krisåren. Hon är även kritisk till nivån på arbetslösheten.

Det må så vara, men vi kommer inte ifrån att Sverige har gjort bra ifrån sig. Vilket är nödvändigt att vi ser när det kommer larm om att Sverige går sönder och slits isär och diverse andra sentimentala metaforer som används av vänstern politiskt. I samma veva som DI publicerade sin granskning uttalade sig SKL om att den stundtals omotiverade svartmålningen av den offentliga sektorn är ett problem för den framtida arbetsförsörjningen. Allt för negativ verklighetsbeskrivning kan också vara skadlig.

Det är ett annorlunda Sverige som går till val i år än för 20, 30 år sedan. Vi har en ny ekonomi där många enkla arbeten är bortrationaliserade, där arbetsmarknaden efterfrågar hög kunskapsnivå, en flexibilitet som inte finns och hög effektivitet. Vi har även hårdare global konkurens och en mer integrerad världsekonomi än någonsin. Det sammantaget gör att vi antagligen kommer få acceptera en högre arbetslöshetsnivå.

Nya tider kommer kräva nya politiska idéer och vi förtjänar att även få höra att än så länge har vi klarat den övergången ganska bra.