Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resultatlösa spaningar efter verktygstjuvar

Polisen ser ut att gå bet när det gäller de omfattande stölderna av skogsredskap. Inget spår finns efter vare sig gärningsmän eller stöldgods.

I april började de stöldräder som till slut har blivit rikskända. Det första svepet var i Svegstrakten och det som stulits är motorsågar, röjsågar och andra kvalificerade verktyg. Tjuvarna har gått in i olåsta bodar och bilar för att sedan lätt och behändigt ta det man letat efter.

Sammanlagt har länet drabbats av fem stöldvågor i år. Den mest omfattande kom i Strömsundstrakten. Att stölderna skett ur olåsta utrymmen har i sin tur gjort att offren haft svårt att få ersättning från försäkringsbolagen.

– Vi har försökt jobba ihop med andra polisdistrikt. Men det enda andra län som haft något liknande är Kronoberg. Västernorrland och Västerbotten har exempelvis klarat sig, säger Håkan Jonasson på Kriminalunderrättelsetjänsten.

För några år sedan skedde en liknande stöldvåg av skogsredskap och då greps tjuvarna. Det rörde sig om skogsarbetare långt ned i leverantörskedjan som drygat ut inkomsterna genom organiserade stölder.

– Man tycker att vi borde ha hittat de platser de utgått från, men icke, konstaterar Jonasson.

Likaså har man inte sett röken av stöldgodset, trots riktade spaningar i hamnar i både Norge och Sverige.

– När det exempelvis är stöldvågor med extraljus på bilar hittar vi dem oftast på Blocket och liknande ställen. Vi har finkammat utbudet men inte hittat någon som säljer det som nu stulits, säger Jonasson.