Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resurser krävs till Bergs Hyreshus

Det kommunala fastighetsbolaget Bergs Hyreshus saknar ekonomiska resurser för att på ett bra sätt planera och utföra långsiktigt underhåll. Det anser kommunrevisionen som i sin rapport synat bolagets fastighetsunderhåll.

Vid granskningen konstaterar revisorerna att Bergs Hyreshus har resurser och rutiner för att klara akut underhåll, men inte att klara det långsiktiga underhåll av fastigheterna som behövs.

Revisorerna anser att kommunen, i egenskap av ägare, måste tillföra ekonomiska resurser för att minska bolagets låneskuld.

Dessutom måste bolaget av egen kraft bedriva ett omfattande rationaliseringsarbete för att skapa ett ekonomiskt utrymme för planerat underhåll.

Bergs Hyreshus har i dag 82 700 kvadratmeter lokaler, alltså skolor, förskolor och kontor, samt 30 075 kvadratmeter bostäder som ska underhållas.

När det gäller bolagets ekonomi och budget konstaterar revisorerna att 2013 var ett kärvt år för planerat underhåll.

Därför ströks planerat underhåll för omkring 1 miljon kronor ur budgeten på grund av försämrad ekonomi samt bostädernas lönsamhet i stort.

För innevarande år har 2,8 miljoner kronor budgeterats för planerat underhåll. Av den summan går 1,8 miljoner kronor till underhåll av bostäder.

För akut underhåll har 7,3 miljoner kronor budgeterats.

Det framtida underhållsbehovet anses vara mycket stort. Bland annat måste byte av tak och avloppsstammar göras i många fastigheter. Revisorerna anser därför att det planerade underhållet måste öka.

Nyligen presenterade Bergs Hyreshus sitt bokslut för 2013 som visade ett positivt resultat på 6,3 miljoner kronor före skatt.

– Nu gäller det att fortsätta arbetet med resultatförbättringar för att möjliggöra ökade satsningar på underhåll, konstaterade då fastighetsbolagets vd Hans Green.