Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rett Center inte nöjda med sju miljoner i anslag

På onsdagen besökte Agneta Luttorp (MP), ledamot i riksdagens socialutskott, forskningskliniken Rett Center på Frösön.

Kliniken är en nationell specialklinik för Retts syndrom, en sällsynt men svår neurologisk störning som främst drabbar flickor i spädbarnsåldern. På Rett Center både forskar man om och behandlar sjukdomen.

Anledningen till Agneta Luttorps besök var en motion som Miljöpartiet lagt till regeringen för att uppmärksamma de allt mer osäkra förutsättningarna för kliniken. Bland annat träffade hon föräldrar till barn som bär på sjukdomen.

Kliniken har sedan 2003 varit långsiktigt statligt finansierad, men sedan 2006 slutade regeringen med att ge pengar för tre år i stöten och började i stället ge anslag från år till år. Och det är en av punkterna som kliniken har haft synpunkter på.

– Det är viktigt att sådana här små specialverksamheter får jobba långsiktigt, säger Anders Lewander, kommunikationsstrateg på Rett Center, som inte är nöjd med ettårslösningen.

Men de är inte heller nöjda med beloppet de får.

– Sju miljoner är inte samma sak i dag som det var 2003. Vi tycker att regeringen borde anpassa nivån på anslaget till dagens situation, säger Anders Lewander.

Att man från och med i år heller inte står med i statsbudgeten är en sak som Anders Lewander tror kan skapa missförstånd.

– Vi står inte specificerade och det beror på att budgeten är omgjord, men vi vet att vi kommer få pengar. Rett Center ska inte läggas ner och ingen ska känna oro, säger han.

Barn med Retts syndrom skiljer sig sällan från andra barn vid födseln utan utvecklar symptom vid 6 till 18 månaders ålder. I Sverige utvecklar drygt sex flickor per år sjukdomen.