Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reviderar budget efter befarat befolkningstapp

Bergs kommun befarar en fortsatt befolkningsminskning och reviderar därför sitt befolkningstal både för 2014 och 2015. Budgetförslaget för 2014 bygger på en befolkning på 7 135 personer, en minskning med 35 personer jämfört med den tidigare planen.

Minskningen tros fortsätta under 2015 vars budgetram då styrs av ett invånarantal på 7 065 personer.

Färre invånare innebär också minskade skatteintäkter. För att slippa kännbara sparåtgärder räknar kommunen att behöva använda 99 procent av skatteintäkterna för att klara nästa års budget.

Det är en procents högre utnyttjande än den rekommendation om ett resultat på två procent som normalt tillämpas.

– Vi har en krympande befolkning och det gör att budgetarbetet blir ansträngt, säger kommunalrådet Karin Paulsson (S).

Nästa års resultat föreslås ligga kvar på årets nivå 4,6 miljoner kronor.

Resultatmålet för 2015 sätts i det nya ramförslaget till 9,4 miljoner kronor.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ska nästa vecka behandla det nya budgetförslaget där den sammanlagda nettokostnaden för nämndernas verksamhet uppgår till 432,4 miljoner kronor.

Det är en ökning med bara 4 miljoner jämfört med årets budget.

Verksamhetsnämndens tilldelade budgram för nästa år uppgår till 376,4 miljoner kronor, en ökning med 3,8 miljoner. Men den ökningen täcker inte de ökade kostnaderna.

– Nämnden måste prioritera för att pengarna ska räcka. Bland annat stryks den fördelningsbara posten som i årets budget var 1,8 miljoner, konstaterar verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C).

Inga nya skolnedläggningar finns med i budgetförslaget för nästa år, men den pågående översynen av kommunens skolorganisation fortsätter.