Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisionen fungerar bra

Efter åtta år som ordförande i Östersunds kommunrevision kan jag konstatera att revisionen fungerar bra.

Vi ska enligt kommunallagen "granska all verksamhet". Vi måste prioritera ett antal områden utifrån risk och väsentlighet. I år genomförs 16 granskningar.

De synpunkter som vi har i våra rapporter tas emot på ett bra sätt av nämnder och styrelser som får rapporterna för yttrande. Efter två år gör vi en uppföljning för att kontrollera om beslut till förändringar även verkställts.

Samtliga revisorer är självständiga och kan göra de granskningar som man vill. Ordförandens roll är att samordna, leda och förbereda möten mm.

Göran tycker att ”det är klädsamt" om ordföranden i revisionen kommer från oppositionen. Så har det varit även denna period i Östersund fram till att det blev en justering i kommunledningen i mars 2012, då V gick ut och C gick in. Det fanns då de som ville byta ordförande utifrån Görans åsikter.

Under mina snart åtta år som ordförande har jag varit minst lika oberoende som övriga sju revisorer. Jag har haft ett starkt stöd av de flesta i revisionsgruppen!

Görans skrivning "vill man ha en revision med kraft, måste den ges anslag därefter" avser Regionförbundet. Östersunds kommuns revisorer har den budget som vi begärt från revisionen i vår dialog med fullmäktiges presidium, och vi har varje år redovisat ett litet överskott.

När det gäller oberoendet så får inte revisorer sitta i kommunfullmäktige. Jag konstaterar jag att tre revisorer i Östersund står på respektive partis valsedel; Göran Fürstenberg (M), Kjell Ericson (FP) och Kick Leijnse (V).

De måste ha svårt att vara oberoende i den nu pågående valrörelsen i Östersunds kommun!

Per Söderberg

ordförande i kommunrevisionen i Östersund samt ordförande i föreningen förtroendevalda revisorer i Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel