Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer inte nöjda med jävssvar

Kommunens revisorer avslöjade i våras allvarliga brister i rutinerna för rekrytering av ny personal. Nu har kommunstyrelsen svarat men revisionens ordförande Folke Bäcke (S) är inte nöjd.
– Någon form av konsekvens borde det bli när man bryter mot kommunallagen, säger han.

Under onsdagens kommunfullmäktige, det sista för mandatperioden, kommenterade Folke Bäck, socialdemokrat och ordförande för kommunens revisorer, det svar som kommunstyrelsen skrivit med anledning av sommarens revisionsrapport.

Den väckte stor uppmärksamhet i Härjedalen.

– Jag har aldrig fått så mycket reaktioner på en rapport tidigare, säger Folke Bäck.

I rapporten avslöjades flera allvarliga missförhållanden i kommunens rutiner för rekrytering. En kommunal chef rekryterade sitt eget barn till en handledartjänst, vilket är ett klart brott mot kommunallagens bestämmelser om jäv. Vid ett annat tillfälle kallades endast en person till anställningsintervju för en tjänst. Den personen fick jobbet. Totalt var det över 50 sökande.

Kommunstyrelsen (KS) skriver, i sitt svar på revisionsrapporten, att en tidsatt plan för åtgärder har inletts. Bland annat ska kommunstyrelsen ta fram en ny policy för rekrytering och utbilda chefer. I svaret från KS skriver HR-chefen Britt Paju också att kommunen "regelmässigt" intervjuar flera sökande förutsatt att de har "erforderliga kvalifikationer".

– Men det tror vi inte på, säger revisor Folke Bäck.

– Om det finns 51 sökande och bara en intervjuas är det självklart att det fanns fler som var kvalificerade.

Men mest besviken är Folke Bäck på svaret om jävsrekryteringen. Där skriver KS att det är "utomordentligt allvarligt". Det är allt.

– Någon form av konsekvens vill vi nog se. Vad det skulle vara vill vi inte uttala oss om men så lätt borde det inte vara att bryta mot kommunallagen.

Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) sa i kommunfullmäktiges talarstol att hon tar kritiken på stort allvar.

– Vi jobbar på det som finns att förbättra, sa hon.

Vox Humanas Pelle Perssons ställde frågan om vem som är ansvarig för att rätta till missförhållandet med jäv.

– Det finns riktlinjer för rekrytering. Om de antagits i fullmäktige är det kommunstyrelsens sak att se till att de efterlevs, sa Folke Bäck.