Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer kritiserar Bräcke

Bräcke kommuns ekonomi har urholkats så pass att de inte längre uppfyller målen för god ekonomisk hushållning. Det konstaterar kommunrevisorerna efter sin granskning av fjolårets bokslut.

Bräcke har svårt att hålla näsan över vattenytan när det kommer till sin ekonomi. Under 2013 har kommunen halkat efter i sina amorteringar och det nollresultat som satts som mål för verksamheten under 2014 är inte förenligt med god ekonomisk sed. Det är några av de slutsatser som Bräcke kommunrevisorer gör efter att ha granskat Bräckes årsbokslut för 2013.

"Vi känner en stor oro över kommunens resultatutveckling och att kommunens egna kapital har urholkats", skriver revisorerna i rapporten.

När det kommer till de konkreta verksamhetsmål som varit kopplade till ekonomin har kommunen lyckats infria två av tre uppsatta målsättningar.

Vad de lyckats med är att sänka sin elförbrukning med 2 procent och minska sjukfrånvaron i sitt område.

Vad de däremot har misslyckats med är att minska antalet sjukfall och det är ett förhållande som revisorerna anser att kommunen bör se över.

För Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten (S) är kritiken väntad och inom kort kommer han att sitta ner med kommunstyrelsen för att formulera att svar till revisorerna.

– Vi tar till oss av revisorernas synpunkter. Det är tufft att vara en liten kommun och efter åtta år av borgerlig regering är vi flera som misslyckas med att uppnå det tvåprocentiga överskott som man kallar för god ekonomisk hushållning säger han.

Samtidigt vill Sven-Åke Draxten påpeka att kommunen uppfyller det viktiga balanskravet mellan intäkter och utgifter som finns och att han anser att den ekonomiska situation som revisorerna anmärker på inte går ut över någon av kommunens kärnverksamheter.

– Trots att vi har en ansträngd ekonomi så håller vi ändå en hög kvalitet på den service vi erbjuder medborgarna inom vård, skola och omsorg, säger han.