Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer slår larm om sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron i Bergs kommun är så hög att revisorerna slår larm. Att få bukt med den är ett viktigt mål, anser de.

Revisorer har granskat Bergs kommuns årsredovisning för 2013. Överlag så får kommunen tummen upp. Men när det gäller sjukfrånvaron reagerar revisorerna.

"Vi anser att det är oroväckande att sjukfrånvaron ökar varje år" skriver de i sin rapport.

Enligt revisorerna uppgår frånvaron till 6,8 procent av tillgänglig arbetstid under 2013. Det är en ökning från 2012 och över rikssnittet.

Kostnaden för sjukfrånvaron för Bergs kommun är 5,1 miljoner kronor.

Rekommendationen från revisorerna är att minska antalet sjukskrivna, eftersom det är ett "övergripande verksamhetsmål för en god ekonomisk hushållning".

Från 2004 fram till 2010 sjönk sjukfrånvaron i Bergs kommun, men sedan dess har något hänt. I fjol lovade kommunchefen Ralf Westlund att kommunen skulle anstränga sig för att göra de kommunanställda friskare igen.

– En fördjupad analys av sjukfrånvaron ska genomföras. Organisationens arbetsplatser med sina respektive hälsobokslutsresultat och upprättade hälsoberättelser ska analyseras och adekvata insatser ska planeras och genomföras, sade han då.

Det innebar bland annat ett projekt kallat "Helt rätt i Berg". Tanken var att få bukt med sjukfrånvaron. När kommunens eget hälsobokslut presenterades tidigare i vår, påpekades den ökande frånvaron.

– Nu är det upp till respektive chef att vidta åtgärder som kan leda till att sjuktalet återigen minskar, sade Torsten Medalen.Torsten Medalen (C), verksamhetsnämndens ordförande i Berg då.