Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorerna ger kommunen stark kritik

Revisorerna riktar stark kritik mot Härjedalens kommun och uppmanar till förbättring på flera punkter. Det handlar om kommunens rutiner för att rekrytera personal, att chefer ska känna till kommunallagens regler om jäv och att intervjua fler än en sökande till utlysta tjänster.

Särskilt kritiseras att en chef anställt sitt barn trots att det fanns 20 andra sökande.

– Vi ser mycket allvarligt på att jävsreglerna inte följts i åtminstone ett fall, där en chef anställt sin egen son. Det är ett brott mot kommunallagen, säger Folke Bäck, revisor.

Han anser även att det är viktigt för trovärdigheten att kommunen följer de rutiner de själva satt upp för rekrytering och att det naturligtvis är viktigt att följa kommunallagen – speciellt i jävssituationer.

– Det enda jag kan säga om jävshändelsen är att vi har förtydligat riktlinjerna, säger kommunchefen Inger Lagerquist.

Revisorerna påpekar att mindre lyckade rekryteringar kan medföra stora kostnader och skador. De senaste tre och ett halv åren har kommunen lagt 900 000 kr på anställningar via rekryteringsföretag. Revisionen menar att kommunen ska ha klara skäl för att anlita rekryteringsföretag. I år har det till exempel kostat kommunen 74 000 kr att hitta en ny rektor.

Revisorerna konstaterar vidare att det ofta dröjer innan den som sökt ett jobb får veta att tjänsten tillsatts av någon annan och ibland meddelas inte alls de som har sökt ett jobb att det är tillsatt. Att det inte har skickats svar till de som har sökt jobb beror, enligt kommunen, på ett tekniskt fel i systemet. Till det är åtgärdat ska en extra kontroll att svarsbrev skickats ut göras.

Revisorerna lyfter upp att vid två olika rekryteringar, inom Miljö och bygg och kommunledningsförvaltningen, har endast en person intervjuats och sedan fått jobbet.

– Vi gör ett grundligt jobb vid rekryteringar och det är inte ovanligt att man bara tar in två personer till intervju, det beror på kvalifikationerna hos de sökande. Att kalla in någon som inte är kvalificerad kostar tid och pengar för alla, säger Inger Lagerquist.

Oppositionsrådet Victor Ericsson (M) anser att det aldrig ska finnas några tvivel om att en rekrytering har gått rätt till och han är även kritisk till rekryteringen av skolchef nyligen där endast två personer kallades till intervju trots att det fanns nio sökande.

– Det finns riktlinjer att följa. Jag undrar om de är tillräckligt tydliga och jag ställer mig frågande till om de följs, det verkar variera fall till fall

Revisorerna har begärt svar från kommunstyrelsen till i oktober.