Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RF utreder ”Posas” dopning

Isracing­legendaren Per-Olov ”Posa” Serenius, 60, tog sin blodtrycksmedicin och blev avstängd från VM-serien.
RF har nu påbörjat sin egen dopningsutredning och Serenius SM-start kan vara i fara.

Vid lag-VM i februari lämnade 60-åringen ett urinprov med spår av hydrochlorothiazide, ett ämne kan användas för att dölja dopning. Enligt Serenius kommer ämnet från en blodtrycksmedicin som han äter.

motorcykelförbundet stängde av Serenius från resten av VM-serien, en avstängning som upphör efter den kommande helgen.

– Svemo kommer inte ge honom någon ytterligare avstängning. För vår del är han fri att köra SM i Uppsala, säger Tony Olsson, som är koordinator för rundbana på Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet).

skulle kunna stoppa Serenius från SM-tävlingarna i Uppsala 28 mars är om Riksidrottsförbundet (RF) stänger av veteranen.

– Det är ännu inget bestraffningsärende, men ärendet är under utredning, säger Tommy Forsgren, handläggare av bestraffningsärenden på RF:s antidopinggrupp.

försvåras av att den ursprungliga domen mot ”Posa”, avstängningen från VM-serien, inte verkar följa den internationella Wada-koden för dopningsförseelser.

– Vi som nationell organisation kan till exempel inte bara stänga av honom från SM-serien. I ett bestraffningsärende blir man avstängd från all idrott under en viss tidsperiod, förklarar Tommy Forsgren.

Serenius ska, enligt Svemo, ha lämnat in en dispensansökan till RF för att kunna ta sin blodtrycksmedicin och ändå tävla i fortsättningen.