Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Böhme: Gårdagens synder utgör dagen åtgärdsprogram

”De finns de som vill oss illa”. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) serverade sin vana trogen hårda sanningar när han under måndagen talade på konferensen Folk och Försvar i Sälen. Med eftertryck målade han en mörk men inte hopplös bild av läget.

Mörk i så mycket som att det finns säkerhetsproblem vi inte kan blunda för. Säkerhetsläget har försämrats, och precis som utrikesminister Ann Linde (S) upprepade han försvarsberedningens dystra slutsats att vi inte kan ”utesluta ett väpnat angrepp eller användandet av militära maktmedel mot Sverige”. Den svenska utredningsprosan rymmer en skrämmande innebörd.

Hultqvist pekade på att stark politiska spänning, erbjuder en allt för lämplig grogrund att så split i. ”Det öppna samhället utnyttjas medvetet, systematiskt och skamligt” som han uttryckte det och påminde om att det var grundläggande normer kring demokrati och rättsstatens principer som hotas.

Han påminde också om att det dagligen pågår desinformationsattacker och påverkansoperationer; ”glöm inte detta”.

Men det erbjöds också lösningar. Vi ”ska inte stå handfallna” inför ickedemokratiska aktörer, utan istället utlovas den största militära satsningen sedan 50-talet.

Dagens 5000 mönstrande ska vara uppe i 8000 om året till 2025. Vikten av ett psykologiskt försvar påtalas, och en specifik myndighet ska inrättas under mandatperioden.

Allt detta är mycket lätt att hålla med om, Hultqvist gör en realistisk bedömning av situationen utan att för den skull tappa modet. Det sorgliga är att hans åtgärdslista i mångt och mycket är en lista på de senaste årtiondets försvarspolitiska misstag.

En specifik myndighet för psykologiskt försvar fanns så sent som 2008, Styrelsen för psykologiskt försvar men lades ner av regeringen Reinfeldt. Flygflottiljen i Uppsala, F 16, som försvarsministern nu vill återupprätta för att kunna skydda huvudstadsområdet och Mälardalen, stängdes 2003 av regeringen Persson. Detsamma gäller Norrlands Dragonregemente K 4, som började avvecklas 2004.

Överbefälhavare Micael Bydén karakteriserar omvärldsläget som präglat av Instabilitet och oförutsägbarhet. Närmast en underdrift.

Samtidigt som konferensen i Sälen går av stapeln nås vi av nyheten att en man som länge arbetat inom både Kustbevakningen, försvarskoncernen Saab och Försvarsmakten, bland annat inom underrättelsetjänsten Must och i internationelle insatser, saknar officersutbildning och alltså lyckat ta sig in på flera säkerhetsklassade positioner endast med fräckhet och ett förfalskat CV.

Historien är hisnande och även om den initiala bedömningarna gör gällande att han inte utgjort något hot mot rikets säkerhet, anar den minst sagt till eftertanke.

Sverige är på rätt väg, men ännu finns mycket att göra. Den falske officeren visar att det inte bara rör sig om nya satsningar utan om att ständigt väsa vårt säkerhetsmedvetande. Den politiska viljan är lika välkommen som senkommen, men vad som verkligen genomförs återstår att se. Försvarsmakten anser inta att de höjda anslagen räcker för att finansiera alla de föreslagna satsningarna.

Allt detta tjänar som påminnelse inte bara om att vi lever i en orolig tid, utan också hur oändligt mycket snabbare det går att rusta ner än att rusta upp.