Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Böhme: Kommunals kvinnor är en viktig väljargrupp

I mätning efter mätning intar Sverigedemokraterna platsen som det största eller näst största partiet. I en väljarundersökning från Statistiska centralbyrån, en av den mätning som ger partiet lägst stöd av de senaste, ökar SD ändå med över fem procent sedan riksdagsvalet och landar på 22,6.

Många väljare kommer från Moderaterna och Kristdemokraterna. SD:s högersväng verkar ha gett utdelning, det ”konservativa block” som är Jimmie Åkessons mål, och Stefan Löfvens drömmotståndare, verkar inte längre som ett fantasifoster. Samtalet mellan Åkesson och moderaternas Ulf Kristersson den 4 december ses av många som början på ett politiskt kapitel i Sverige. Beröringsskräcken är bruten.

Att en sådan beröring för Moderaterna är förenat med vissa risker är självklart. I själ och hjärta är M fortfarande det största oppositionspartiet och den självklara ledaren för ett regeringsalternativ. Opinionsundersökningarna visar nu på något annat. Dessutom kommer ett samarbete med Sverigedemokraterna oundvikligen blottlägga många interna konflikter, liberalkonservatismen prövas först på allvar när det politiska klimatet för liberalism och konservatism på kollisionskurs, något som alla, utom Moderaterna, nu ivrigt hejar på.

Trots att konstellationen M, KD, SD i flera mätningar är uppe och nosar på egen majoritet är det just så, tillsammans, som S vill ha dem. Den svenska högern har under en lång period varit ganska svår att demonisera, viket tidigare varit något av socialdemokratins paradgren.

Inte för att man inte gjort tappra försök, men det har inte riktigt tagit. På egen hand injagar den välskräddade Ulf Kristersson inte direkt stor fruktan. Om han däremot formellt samarbetar med Sverigedemokraterna, ja då kan S spela ut hela sitt register. Bevare oss för högerspöket!

Men inte heller socialdemokratin sitter i orubbat bo. Den senaste SCB-mätningen avslöjade också att SD nu inte bara är störst bland manliga LO-väljare utan också tangerar S vad gäller hela LO-kollektivet. Detta alltså samtidigt som Sverigedemokraterna försöker profilera sig som högerkonservativt. Bland den motståndsficka man hittills inte kommit åt, kvinnorna, har sympatierna också ökat, även om Socialdemokraterna behåller sin klara majoritet.

Detta sätter den senaste konflikten inom LO i nytt ljus. Motsättningarna mellan LO:s ledning och Kommunal har under hösten spelats upp för öppen ridå. Det började med att kommunal och flera mindre fackförbund ställde sig utanför LO-samordningen inför avtalsrörelsen, efter att ledningen inte hörsammat Kommunals krav. I onsdags gick Kommunals ordförande Tobias Baudin ut och förklarade att han saknar förtroende för LO:s ledning vad det gäller att förhandla om Lagen om anställningsskydd (LAS).

Kommunal är det största medlemsförbundet inom LO och 78 procent av medlemmarna är kvinnor. De är dessa som nu känner sig akterseglade av övriga förbund, är missnöjda med januariöverenskommelsen, men inte lockas till SD i samma utsträckning som männen. Denna väljargrupp kan komma att inneha en nyckelroll i den politiska improvisationsteater som just nu spelas upp.